Conducerea UDMR Covasna consideră că noul Guvern de la Bucureşti face „demonstraţii de forţă” faţă de comunitatea maghiară prin acţiunile pe care le întreprinde atât la nivel central, cât şi local şi spune că va informa statele europene despre noul curs al democraţiei din România.

Liderul UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este şi preşedinte al Consiliului Judeţean, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă că, la numai o lună de la instalare, noul Guvern a luat mai multe măsuri ce afectează în mod negativ comunitatea maghiară, dând ca exemplu anularea HG privind înfiinţarea UMF Târgu Mureş, legea privind obligativitatea cunoaşterii limbii române de către funcţionarii publici, care a trecut de Senat, „circul” creat în jurul reînhumării scriitorului Nyiro Jozsef, dar şi o serie de acţiuni iniţiate de noul prefect al judeţului Covasna, Codrin Munteanu.

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi primar al municipiului reşedinţă de judeţ, a declarat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că noul prefect „readuce în Secuime conflictul dintre români şi maghiari”, pentru că în toate adresele pe care le trimite autorităţilor locale „se leagă de chestiuni care ţin de identitatea maghiarilor sau de identitatea românilor”.

Acesta a mai spus că în cursul zilei de joi atât el, cât şi colegul său de partid, Tamas Sandor, vor avea o întâlnire cu un reprezentant al Ambasadei SUA care va veni la Sfântu Gheorghe, în cadrul căreia îi vor prezenta „situaţia din Secuime”, iar zilele următoare vor trimite o adresă către toate ambasadele statelor europene pentru ca acestea să vadă „în ce stare e democraţia în România şi în ce direcţie merg lucrurile în acest moment”.

Antal a mai spus că după încheierea campaniei electorale, UDMR şi comunitatea maghiară vor avea un răspuns adecvat la toate aceste decizii venite de la Prefectură şi de la anumite instituţii ale statului român. Întrebat care vor fi acelea, Antal a răspuns „veţi vedea pe 11 iunie”.

Tot ieri, preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat în cadrul altei conferinţe de presă că în cursul dimineţii a avut o întrevedere cu ataşatul politic al Ambasadei SUA în ţara noastră, prilej cu care i-a prezentat „starea de fapt din judeţ”, dar şi problemele cu care se confruntă comunitatea românească, minoritară în această zonă.

„În sinteză aş putea să spun că poziţia noastră pe care am prezentat-o reprezentantului Ambasadei SUA e că deşi UDMR a solicitat şi a primit drepturi de la nivel central, în plan local, unde are putere de decizie nu acordă nici un fel de atenţie nevoilor comunităţii româneşti”, a declarat Horia Grama.

Legat de „demonstraţiile de forţă” ale Guvernului Ponta, Grama a spus că toate măsurile luate sunt perfect legale, în cazul Nyiro fiind vorba şi despre stoparea unei acţiuni cu caracter extremist.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail