Conducerea UDMR Covasna a demarat ieri  strângerea de semnături pentru organizarea unui referendum judeţean pe tema regionalizării.

Primii care au semnat lista, în faţa presei, au fost liderii formaţiunii, Tamas Sandor şi Antal Arpad, care ocupă şi funcţiile de preşedinte al Consiliului judeţean, respectiv de primar al municipiului Sfântu Gheorghe. Ei au explicat că, după finalizarea campaniei de strângere de semnături, va fi înaintat Consiliului Judeţean un proiect de hotărâre în vederea organizării unui referendum în cadrul căruia cetăţenii să fie consultaţi cu privire la înfiinţarea unei regiuni de dezvoltare compusă din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, cu capitala la Târgu Mureş.

„Eu cred că cel mai important este să întrebăm cetăţenii ce părere au. Aşa trebuia să se procedeze şi în urmă cu 15 ani, nu să se deseneze regiunile de dezvoltare pe o masă, în Bucureşti”, a spus preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

În opinia sa, actuala structură de dezvoltare regională este ineficientă, iar cele opt regiuni s-au dovedit a fi „un eşec”, deoarece decalajele economice dintre judeţele bogate şi cele sărace s-au adâncit şi mai mult. Antal a mai spus că dacă judeţele Covasna, Harghita şi Mureş vor rămâne în continuare alături de Braşov, Sibiu şi Alba în Regiunea Centru vor pierde, potrivit calculelor sale, 180 de milioane de euro în următorul exerciţiu financiar al Uniunii Europene.

El a amintit că UDMR propune formarea a 14 regiuni de dezvoltare, mai mici şi mai eficiente decât cele actuale, iar una dintre acestea să fie formată din Covasna, Harghita şi Mureş.

Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor a menţionat că a avut o întâlnire cu primarii maghiari aleşi pe listele UDMR, ai Partidului Civic Maghiar şi independenţi şi toţi susţin acest demers.

„Am iniţiat această acţiune pentru că am văzut că doleanţa comunităţii maghiare nu e acceptată nici în Parlament şi nici în sfera guvernamentală (…) Deci, avem şi alte posibilităţi democratice de a ne exprima – prin demonstraţii de stradă, aşa cum vom face pe data de 27 octombrie şi să strângem semnături pentru referendum. Legea referendumului există deja de zece ani, dar e prima ocazie când iniţiem un referendum regional pentru că nu suntem de acord cu regiunile de dezvoltare actuale. Ne trebuie altele mai eficiente. Nu suntem de acord să fim în aceeaşi regiune cu Alba, spre exemplu, pentru că, în afară de prietenie, nu ne leagă nimic altceva”, a spus Tamas Sandor.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a anunţat, i, la Cluj că formaţiunea politică pe care o conduce va începe demersurile pentru organizarea de referendumuri pe tema regionalizării în şase judeţe, care ar urma să se unească în două regiuni de dezvoltare economică. Practic, prin referendum ar urma să se decidă ca judeţele Harghita, Covasna şi Mureş să facă parte dintr-o regiune de dezvoltare comună, iar judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj să formeze alta. Kelemen Hunor a mai spus că acţiunea de adunare a semnăturilor va fi încheiată pe 14 octombrie a.c, când listele vor fi depuse la consiliile judeţene, urmând ca pe 8 decembrie să fie organizate consultările populare.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail