Conducerea UDMR Covasna a demarat joi o campanie de strângere de semnături pentru revenirea Spitalului de Recuperare Cardiovasculară din staţiunea Covasna la vechea denumire.

Ministerul Sănătăţii a schimbat recent denumirea Spitalului de Cardiologie ‘dr. Benedek Geza’ din Covasna, introducând în titulatură şi numele dr. Nicolae Teculescu, fapt care a atras în ultimele zile numeroase proteste din partea unor lideri ai comunităţii maghiare. Printre ei se numără şi Tamas Sandor, preşedintele filialei judeţe a UDMR şi al Consiliului Judeţean Covasna, în opinia căruia acest lucru este ‘inacceptabil’, deoarece Teculescu nu ar fi lucrat nicio zi în acest spital.

Conducerea UDMR şi-a propus să strângă 10.000 de semnături şi să le înainteze Ministerului Sănătăţii împreună cu un memoriu prin care va cere revenirea la vechea denumire a instituţiei.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Cardiologie, Vasile Neagovici, a declarat pentru AGERPRES că iniţiativa schimbării denumirii nu a aparţinut conducerii instituţiei, ci Ministerului Sănătăţii, la propunerea Asociaţiei Cultural Creştine ‘Justinian Teculescu’ din Covasna.

„Nu a fost iniţiativa noastră (…), noi ne-am conformat, am schimbat inscripţionarea, ştampila, antetul (…) Noi vrem să fie linişte în acest spital în care sunt trataţi bolnavi din toată ţara, misiunea noastră este să asigurăm servicii medicale de calitate”, a declarat Vasile Neagovici.

Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş şi Acţiunea „Români pentru români” au salutat redenumirea Spitalului, considerând că ordinul ministrului Sănătăţii reprezintă un „act de reparaţie morală”. Reprezentanţii Forumului consideră că atribuirea numelui dr. Benedek Geza acestui spital în anul 2010 a fost „un gest de forţă” al UDMR, care conducea la acea vreme Ministerul Sănătăţii, decizia fiind ‘lipsită de transparenţă şi în dispreţul comunităţii româneşti şi al adevăratei istorii a spitalului’.

Dr. Ioan Lăcătuşu, unul dintre liderii Forumului Civic, afirmă că dr. Nicolae Teculescu a pus bazele primei secţii de Balneologie în cadrul Spitalului Unificat din Covasna, actualul Spital de Cardiologie, şi a efectuat cercetări care au permis valorificarea resurselor de ape minerale şi gaze mofetice în tratarea bolilor cardiace.

Nicolae Teculescu s-a născut în 28 noiembrie 1921 în Covasna, fiind unul dintre cei patru fii ai familiei Alexe şi Ana Teculescu şi nepot după tată al episcopului Justinian Teculescu. A murit în anul 1972, la vârsta de 51 de ani.

. . AGERPRES 

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail