Scriam nu demult despre prima scanare 3D a unei peșteri din România folosind LiDAR, un proiect inedit al Asociației Speologice Exploratorii din Reșița. Echipa a dezvoltat primul tur virtual edu-tech al unei peșteri din țara noastră, acesta fiind unul dintre rezultatele proiectului Rural Karst.
În data de 23 februarie 2024, turul virtual “The Underground Wonders of Ponor Cave, Romania” a fost premiat în cadrul competiției internaționale Digital Twin Awards 2023 cu două premii: People’s Choice Winner Best Digital Twin for Education 2023 și People’s Choice Winner Digital Twin Pioneer Award 2023. Transmitem felicitări echipei!
„Concursul Digital Twin Awards este cel mai mare eveniment internațional care premiază proiecte de tip digital twin, adică reprezentări fidele în spațiul virtual ale unui lucru sau loc din lumea reală. Asociația Speologică Exploratorii a realizat scanarea peșterii Ponor Uscata, datele fiind prelucrate și transformate într-un software educațional inovativ și plăcut, ușor de folosit de pe orice dispozitiv. Suportul tehnic a fost oferit de firma Scanbox, care a înscris Turul Virtual în competiția Digital Twin Awards 2023. Turul virtual cuprinde explicații științifice despre mediul carstic la fiecare pas, precum și interviuri cu cercetători și specialiști. Aceasta a devenit prima scanare Edu Tech 3D a unei peșteri din România, adică prima scanare de peșteră realizată în scop educativ. În urma înscrierii în concursul Digital Twin Awards 2023, scanarea a fost mai întâi nominalizată în top 5 din categoria ei (Educație), iar în final a fost premiată cu People’s Choice Winner Best Digital Twin for Education 2023 și People’s Choice Winner Digital Twin Pioneer Award 2023”, transmite Sofia Gâlceavă, responsabil Comunicare și PR.
„Marea provocare în realizarea softului educațional a fost găsirea unei firme de scanări care să fie dispusă să lucreze în condițiile mediului de peșteră, dificil din pricina terenului denivelat pe care se poziționează trepiedul, a întunericului, a umidității, și a faptului că era necesară o coborâre verticală pe coardă în interiorul unui puț de 15 metri adâncime, împreună cu aparatul de scanare. Firma Scanbox a răspuns acestei provocări, având o atitudine deschisă și pozitivă în a face un lucru fără precedent. O altă provocare de asemenea interesantă a fost găsirea unor soluții pentru a ilumina traseul în așa fel încât să confere o experiență cât mai autentică utilizatorului”, a mai adăugat Sofia.
Atunci când s-a anunțat că turul virtual este câştigător al concursului, Scanbox a răspuns: „Reuşita voastră este cu adevărat remarcabilă, mai ales având în vedere nivelul mare de competitivitate de anul acesta. Felicitări în a fi recunoscuți ca fiind cei mai buni din industrie!”
Accesarea turului virtual „The Underground Wonders of Ponor Cave, Romania” se poate face pe link-ul de mai jos, cu recomandarea tehnică de a se folosi browser-ul Chrome: https://www.exploratorii.org/scanare-3d/
Vrei să te alături proiectului?
Școli din toate județele țării pot solicita responsabilului de comunicare materiale didactice (în format print sau PDF) pentru orele de Geografie sau pot solicita să se înscrie în program, ceea ce ar însemna și participarea la aplicații în teren. Detalii suplimentare se pot obține apelând la [email protected].
Asociația Speologică Exploratorii are ca scop cercetarea, explorarea și protecția peșterilor și carstului din România. Având o experiență de peste 65 de ani în domeniu, a implementat până în prezent peste 50 de proiecte, a descoperit, studiat și inventariat peste 1650 de peșteri, a organizat numeroase cursuri și conferințe, aducând împreună voluntari, membri ai comunităților științifice și iubitori ai naturii. Este membră a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, Federației Române de Speologie, Grupului de Acțiune Locală Clisura Dunării și Asociației Europene Green Belt.
Deviza lor? „ Împreună explorăm și protejăm carstul românesc!”
Cosmina Marcela OLTEAN