Pentru al X-lea an la rând, printr-un parteneriat al județelor Covasna și Harghita, cu sprijinul celor cinci muncipii aparținătoare acestora, în perioada 10-13 august va avea loc „Turul de ciclism al ținutului secuiesc”.  

. . În cadrul unei conferințe de presă susținută ieri de primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, în prezența președintelui Consiliului județean Covasna, Tamas Sandor, a primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, dar și a managerilor competiției, Santa Arpad și Csiki Andras, organizatorii au făcut public traseul  pe care cei înscriși îl vor parcurge pe parcursul competiției și au vorbit despre importanța competiției pentru cele două județe.

„Cu naivitate și pasiune în 2007 când am pornit la drum am fost exact ca pe un traseu de ciclism, uneori sus, alteori jos. Au fost momente euforice și dramatice, deopotrivă, în acești ani care au trecut. Am avut multe căzături, una dintre ele de un ghinion și tragism rar: Vitali Popkov, cel care câștigase în 2009, în 2010 a căzut pe linia de sosire, la sprintul final, a venit exact în cap și a avut o fisură la coloana vertebrală. Dar am avut, acum doi ani, la concursul de amatori și un deces, un sportiv care concura, pe propria semnătură bineînțeles, în pofida faptului că medicul i-a spus să nu concureze, a insistat, și a decedat. În acești ani în care am organizat competiția am avut absolut de toate, și încă suntem aici  datorită acelei naivități și pasiuni cu care am pornit la drum în 2007.” – a declarat președintele comisiei de organizare și totodată primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert.

Potrivit acestuia, „Turul ciclist al ținutului secuiesc” este cel mai important eveniment sportiv estival al zonei, fiind singurul eveniment la care timp de 10 ani cele două județe, Covasna și Harghita, cu sprijinul celor 5 municipii aparținătoare acestora, au pus umărul pentru a fi posibilă organizarea, lucru care, potrivit acestuia, reprezintă un exemplu de colaborare dezinteresată.

„A fost un sprijin dezinteresat, tot pe această idee de pasiune și naivitate. Această competiție am ancorat-o bine în calendarul Federației Internaționale de Ciclism, dar a necesitat multă muncă și multe eforturi organizatorice și financiare. În fiecare an trebuie să asigurăm din fonduri private, pentru că din fonduri publice nu se poate, din fonduri publice poți să acoperi cheltuielile cu serviciile de telecomunicații, cazare și masă, cheltuieli cu arbitraj, (…) dar fondul de premii care anul acesta este de 10.000 de euro este asigurat exclusiv de partenerii, finanțatorii sau sponsorii noștri privați. Unul dintre ei este ING Service, o societate de construcții, iar celălalt sponsor important, cel care a fost sponsorul principal al competiției până în 2014 este Apemin Tușnad S.A.,  și cu o contribuție mai modică, un sprijin financiar al societății de logistică și transport HopeSped.” – a mai spus Raduly Robert.

Nici Consiliile județene Covasna și Harghita sau municipalitățile aparținătoare celor două județe nu au stat deoparte. Potrivit organizatorilor, cele două Consilii județene au oferit fiecare câte 20.000 de lei, Primăria municipiului Sfântu Gheorghe a oferit 10.000 de lei, iar restul, cu excepția Primăriei Miercurea Ciuc, au sponsorizat fiecare evenimentul cu câte 5.000 de lei.

„Domnul primar Raduly Robert a fost și este sufletul acestui turneu, alături de Santa Arpad și Csiki Andras,  amândoi directori și manageri ai acestei acțiuni. De altfel, această acțiune este cred eu cea mai longevivă acțiune și cea mai „în vârstă” în ceea ce privește colaborarea dintre cele două județe și ale orașelor din ținutul secuiesc. Consiliul județean Covasna este de 10 ani co-partener în acest tur, și întotdeauna când am ajuns la buget să votăm un sprijin și pentru această acțiune, am avut unanimitate de voturi în Consiliul județean Covasna.” – a declarat președintele Consiliului județean Covasna, Tamas Sandor.

Prima etapă a „Turului ciclist al ținutului secuiesc” va avea loc pe data de 10 august, de la ora 11:00, cu start din Piața Libertății a orașului Miercurea Ciuc – Sfântu Gheorghe – Târgu Secuiesc, pe o porțiune de 184 de km. A doua etapă se va derula pe data de 12 august, de la orele 11:00, cu start din Odorheiul Secuiesc, Pasul Liban, Gheorgheni, Vlăhița, și Harghita Băi, pe un traseu de 163 de km. În data de 13 august, de la ora 10:00 va avea loc cea de-a III-a semietapă A, pe un traseu de 7 km din Harghita Băi, iar de la ora 17:15 se va desfășura semietapa III B, pe traseul Miercurea Ciuc-Racu-Frumoasa și cu o continuare pe străzile orașului Miercurea Ciuc, pe un traseu de 130 de km. Tot în cadrul turului va avea loc o competiție între amatori. Sâmbătă, 13 august, de la ora 9:45, la Pasul Vlăhuța va avea loc startul competiției, iar cicliștii vor alerga pe o distanță de 6,1 km, la fel ca în cazul competiției contra-cronometru individual montan din cadrul aceleiași zile, care va avea startul la finalizarea cursei pentru amatori. Potrivit organizatorilor, tot în cursul zilei de sâmbătă, înaintea concurenților din cadrul Turului ciclist, amatorii vor avea ocazia să concureze la rândul lor pe străzile orașului Miercurea Ciuc, pe circuitul de 5,7 km.

Competiția va fi televizată și în acest an, cei interesați putând urmări transmisiunea directă a televiziunii Erdely Tv. Timp de zece zile consecutiv, începând de miercuri, când vor fi difuzate scurte filmări cu retrospectivele edițiilor anterioare ale concursului, iar de joi până duminică, fiecărei etape și semietape din concurs i se va dedica o emisiune.

Pe biciclete, pe străzile din Sfântu Gheorghe

„Pentru municipiul Sfântu Gheorghe este un eveniment important, este o dovadă a faptului că atunci când în anumite proiecte există un lider, toate celelalte sunt partenere. Acest eveniment este la a X-a ediție și cred că acest lucru spune multe despre succesul pe care îl are. Îmi doresc să fie un eveniment fără accidente și le urez mult succes atât organizatorilor cât și participanților.” – a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

Cicliștii vor parcurge traseul Miercurea Ciuc – Sânsimion – Tușnad Sat – Băile Tușnad – Sfântu Gheorghe – Covasna – Târgu Secuiesc – Plăieșii de jos – Pasul Niergheș – Cozmeni cu sosirea în Miercurea Ciuc. Primul sprint al etapei va avea loc în localitatea Tușnad. Sosirea cicliștilor în municipiul Sfântu Gheorghe va avea loc pe data de 10 august, în jurul orei 12:30 – 12:45, aceștia urmând să parcurgă străzile Lunca Oltului, Str. 1 Decembrie 1918, unde va avea loc al II-lea sprint al etapei, după care caravana va traversa străzile Kossut Lajos, Varadi Jozsef, Gabor Aron, Libertății, Kriza Janos, ieșind pe strada Banki Donat, Lazar Mihaly, B-dul General Grigore Bălan și va reintra în strada 1 Decembrie 1918, continuând cu Păiuș David, Constructorilor și cu ieșire pe DN11E spre orașul Covasna. Aceștia sunt așteptați să reajungă la start în jurul orei 15:30.

„Rog spectatorii să se comporte civilizat, să nu încerce să alerge în fața cicliștilor sau să traverseze în fața lor, iar conducătorii auto să fie răbdători, datorită  faptului că pe perioada cât trece caravana prin localități, poliția instituie limitări temporale ale circulației.” – spus directorul competiției, Csiki Andras.

 

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail