Ansamblul de Dansuri „Trei Scaune” – „Háromszék” din Sfântu Gheorghe se pregătește de turneu. Spectacolul „ . . Din Post în Post”, va fi prezentat, începând de vineri 25 noiembrie și până luni, 5 decembrie (a.c.), în opt localități din țară și din străinătate.

turneu„Perioada Postului oferă <<o șansă să lăsăm ura și inferioritatea în urmă, să fim deschiși către dragoste și iubire, către libertate>>, mărturisește Furik Rita, regizorul-coregraf al spectacolului. <<Din Post în post>> este o piesă deosebită în performanța Ansamblului de Dansuri <<Trei Scaune>>– <<Háromszék>>, cu o muzicalitate specifică din Transilvania și o vocalitate intensă. Tradiționalul și contemporanul, femeia și bărbatul, sacrul și profanul se întâlnesc în această piesă de dans,  compusă din monologuri intense interioare.”- a declarat reprezentanta Ansamblului de Dansuri „Trei Scaune” – „Háromszék”, Benedek Agnes.

Potrivit acesteia, în prima parte a turneului, între 25 și 29 noiembrie spectacolul va fi prezentat în localități semnificative din Transilvania – Cluj-Napoca, Baia Mare, Carei, Cehu Silvaniei. „În aceste localități, de-a lungul timpului, s-a format un public fidel și deschis către programele ansamblului.” – a precizat Benedek Agnes. Ea a menționat că în cadrul turneului, spectacolul va fi prezentat și în două locații din Slovacia (Tornaľa și Želiezovce), pe 1 și 2 decembrie (a.c.),  pentru Diaspora maghiară.

„Având în vedere că regizorul-coregraf Furik Rita provine din Slovacia, ansamblul aduce <<acasă>> acest spectacol care se inspiră, în mare parte, din tradițiile folclorice acestei regiuni. Producția va ajunge și în Ungaria, în orașele Salgótarján și Szeged pe 3 și 4 decembrie.”- a menționat reprezentanta Ansamblului de dansuri „Trei Scaune” – „Háromszék”.

Potrivit acesteia, turneul este susținut de către Fondul Național Cultural din Ungaria respectiv Fondul Bethlen Gábor.

***

Ansamblul de Dansuri „Trei Scaune” – „Háromszék” a fost înfiinţat în anul 1990, în Sfântu Gheorghe și este susținut de Consiliul Județean Covasna.

„Scopul ansamblului constă în culegerea, păstrarea şi transmiterea muzicii şi dansului popular din Transilvania, prin prezentări scenice de o înaltă valoare artistică, prin crearea unor spectacole reprezentative pentru muzica şi dansul popular maghiar din Ardeal. În acelaşi timp, Ansamblul doreşte și prezentarea autentică a muzicii şi dansurilor populare ale etniilor conlocuitoare din Transilvania”, se arată pe site-ul www.hte.ro.

Detalii despre activitatea Ansamblului pot fi aflate accesând site-ul acestuia, www.hte.ro.

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail