Deşi, pe an ce trece, tot mai mulţi români aleg să îşi petreacă concediul în afara ţării, analiza principalilor indicatori ai activităţii turistice din judeţul Covasna, în anul 2011, a scos în evidenţă creşteri importante, la toţi indicatorii, superioare celor realizate în medie, la nivelul ţării.
Dintr-un comunicat de presă transmis redacţiei noastre de reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, în cursul anului trecut, comparativ cu anul 2010, sosirile în principalele structuri de primire turistică au crescut cu 69,8 %, faţă de creşterea la nivelul ţării de 16%, înregistrându-se un număr de 90.728 de turişti.
Din totalul acestora, un număr de 62.602 turişti sosiţi în judeţul Covasna – cu aproape 30,1% mai mulţi decât în 2010 – au ales să se cazeze la hoteluri, în timp ce pensiunile turistice şi agroturistice au atras un număr de 17.309 de turişti, cifră ce reprezintă o creştere de peste 91%.
În ce priveşte numărul de înnoptări în principalele structuri de primire turistică, în cursul anului trecut, în judeţul Covasna s-a înregistrat o creştere de aproape 33% faţă de anul 2010, procent net superior creşterii de 12,2 % înregistrat la nivel naţional. Faţă de anul anterior, la pensiunile turistice şi agroturistice numărul de înnoptări s-a dublat, înregistrându-se 43.965 înnoptări.
Şi indicele mediu de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ a fost cu aproximativ 14,7 % peste media ţării, ajungând anul trecut la 41,06%, cu vârful în luna iulie, cu 57,9 %.
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, Herman Rosner, a precizat că, la sfârşitul lunii ianuarie a.c., cu prilejul pregătirii Galei turismului românesc, ce a avut loc la Bucureşti, instituţia pe care o conduce, în calitate de reprezentantă a Sistemului Camerelor de Comerţ din România, în Consiliul Consultativ al Turismului, a propus nominalizarea judeţului Covasna în vederea acordării premiului pentru cea mai dinamică creştere a turismului, în 2011.
Ana Alina Costache