Nici nu a avut timp să-şi tragă sufletul după trei zile în care a fugit în toate părţile, pentru a-i mulţumi pe toţi cei prezenţi la Festivalul cultural-gastronomic „Pomana Porcului” – concurenţi, oaspeţi şi turişti – că l-am şi luat la întrebări pe Daragus Attila, primarul comunei Turia, cu privire la treburile de la Primărie. Iar cum vicisitudinile naturii nu au ocolit localităţile comunei pe care o conduce, în ultima lună a iernii, am început discuţia exact cu această temă: deszăpezirea.
Domnule primar, cum v-a prins iarna, la Turia?
A fost, într-adevăr, multă zăpadă şi viscol, care au dus chiar la înzăpezirea şi închiderea drumului către satul Alungeni. Ne-am descurcat cum am putut cu utilajele pe care le avem în dotare, la primărie, respectiv greder, excavator şi buldozere, dar am avut parte şi de sprijinul acordat de angajaţii de la societatea de Drumuri şi Poduri. Însă, sperăm că ce a fost mai greu a trecut, iar iarna cu zăpadă din belşug să fie, pentru noi toţi, un motiv de bucurie, dar şi de speranţă într-un an agricol bun!
E început de an. Cu ce planuri aţi pornit la drum?
Pentru noi, ca autoritate locală, dezvoltarea comunei reprezintă cel mai important lucru. Pentru a pune în practică acest deziderat, având în vedere că bugetul local al niciunui an nu ne permite să facem prea multe lucruri, am accesat şi noi, ca tot omul care vrea să facă ceva, fonduri guvernamentale sau europene pentru lucrări de infrastructură. După că anul trecut, pe măsura 3.22, am reuşit să finalizăm alimentarea cu apă a comunei, în cursul acestui an avem de lucru, până peste cap, cu lucrările de canalizare. Această lucrare va fi realizată cu bani de la Fondul de Mediu, sens în care, în luna decembrie a anului trecut am semnat contractual de finanţare la Ministerul Mediului. În prezent, pregătim documentaţia în vederea organizării licitaţiei. Va fi o investiţie importantă, în valoare de 7,2 milioane lei, a cărei termen de finalizare este 2013, însă, marea majoritate a lucrărilor se vor realiza în acest an. Partea cea mai importantă din lucrarea de canalizare, respective staţia de epurare, va fi construită pe un teren pe care l-am achiziţionat, recent, către Târgu Secuiesc.
Un alt domeniu spre care ne canalizăm energiile şi banii, în acest an, îl constituie reabilitarea celor 88 km de drumuri forestiere pe care Primăria le-a preluat, în mai multe zone din comună.
De asemenea, suntem pe final cu amenajarea terenului de fotbal unde totul a fost făcut ca la carte – tribune, vestiare cu electricitate, apă caldă şi canalizare, terenul cu gazon. Lucrările sunt realizate în proporţie de 80%, iar speranţa noastră este că până la sfârşitul lunii mai să-l terminăm, şi să-l dăm în folosinţă tinerilor care doresc să facă mişcare, în cele mai bune condiţii. Pot să spun că suntem mândri de cum va arăta această bază sportivă a comunei.
Cum staţi cu investiţiile pe partea de cultură?
Nici la acest capitol nu ne dăm bătuţi. Ca urmare, cu fonduri proprii am realizat noua clădire a Bibliotecii din localitate, situată în în curtea din spatele primăriei, pe care o vom inaugura cu ocazia Zilelor comunei Turia.
Aici, pe lângă bibliotecă avem un spaţiu destinat unui cabinet stomatologic, precum şi unul pentru after-school, unde copiii pot rămâne după cursuri, dar totodată primesc şi o masă caldă şi sunt îndrumaţi în efectuarea temelor. De asemenea, investim şi în reabilitarea căminelor culturale din Turia şi din Alungeni, pentru a le aduce la un standard înalt de folosire.
Despre activităţile culturale pe care urmează să le organizăm, pe parcursul acestui an, pot să vă spun că sunt destul de numeroase la număr. Am început cu Festivalul “Pomana Porcului” de la Balvanyos, la care şi Primăria Turia şi-a adus aportul, şi vom continua cu manifestările dedicate zilei de 15 martie, cu sărbătorirea Zilei Muncii, pe 1 mai, urmată de Zilele comunei Turia care vor avea loc în perioada 22-24 iunie… şi tot aşa, până în decembrie.
Maria Graur