În organizarea Consiliului Judeţean Covasna, a Bibliotecii Judeţene „Bod Péter” şi a Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, participanţii Turului memorial „Bod Péter”, aproape 40 de tineri şi adulţi, elevi de gimnaziu maghiari şi români din judeţul Covasna, profesorii lor şi alţi invitaţi, au avut ocazia să ia parte, între 21–23 septembrie, la o călătorie în timp şi în spaţiu pe parcursul căreia au fost vizitate cele mai importante locaţii din ţară ale vieţii şi activităţii preotului savant Bod Péter (1712–1769), originar din Cernatul de Sus, de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta trei secole.
Elevii participanţi s-au familiarizat cu viaţa şi opera lui Bod cu ocazia pregătirii lor pentru concursul Aventurile lecturii, finalizat în luna februarie 2012, respectiv pentru concursul având ca temă viaţa şi opera lui Bod, organizat în luna mai a.c. la Cernat, iar acum, în această excursie, au avut ocazia să cunoască mediul existenţial concret şi material al preotului savant, dar şi viaţa de zi cu zi a diasporei maghiare din judeţele Sibiu şi Alba.
În derularea cu succes a excursiei ne-au fost parteneri: parohiile reformate din Cernatul de Sus, Hoghiz, Făgăraş, Alba Iulia şi Ighiu, Muzeul „Haszmann Pál” din Cernatul de Jos, organizaţia de tineret MADISZ din Mediaş, asociaţia Szülőföldünkért Egyesület din Blaj şi parohia romano-catolică din Tiur.
În Cernatul de Sus şi Cernatul de Jos, în ciuda ploii abundente, tinerii au ascultat cu multă atenţie prezentările legate de viaţa preotului savant, şi, ca semn de respect au amplasat pe cele două busturi din localitate ale lui Bod, respectiv pe stâlpul memorial amplasat pe locul casei sale natale, plachete comemorative.
La Hoghiz, participanţii au avut ocazia să consulte cronicile bisericeşti care conţin şi fragmente scrise de Bod, iar la Făgăraş au primit informaţii privind aspecte ale vieţii sale legate de oraşul de la poalele Carpaţilor.
A doua zi a început cu un tur al oraşului Mediaş şi a continuat cu câteva ore de relaxare la complexul balnear din Bazna. În cursul după-amiezii am participat la cea de-a treia ediţie a întâlnirii de joacă pentru copii din diasporă, organizată la Petrisat, jud. Alba. Fotbalul, vizionarea desenelor animate şi acţiunile creative au eliminat toate barierele comunicaţionale, dăruind câteva ore memorabile tuturor participanţilor.
Seara a adus emoţii elevilor care aşteptau să vadă cine le va fi gazdă pentru o noapte, în Blaj sau Tiur, dintre familiile care s-au oferit în acest sens. În dimineaţa următoare, însă, cu toţii şi-au luat rămas-bun de la gazdele lor, într-o atmosferă mai mult decât familiară, ceea ce-a demonstrat că şi într-un timp relativ scurt se pot încheia prietenii şi legături strânse.
Bibliotecarul-şef de la biblioteca Colegiului „Bethlen Gábor” din Aiud, Györfi Dénes, ne-a uimit nu doar prin prezentarea expoziţiei memoriale „Bod Péter” ci şi prin informaţiile plastice oferite despre manuscrisele şi cărţile vechi din colecţia bibliotecii, adevărate „delicatese” ale istoriei literaturii şi culturii.
Turul memorial s-a încheiat în comuna Ighiu, unde preotul reformat al localităţii, Szász Csaba, respectiv predecesorul său, preotul Gudor Kund Botond din Alba Iulia ne-au prezentat impozanta biserică reformată, şi, după câteva cuvinte interesante despre ultimii ani de viaţă ai lui Bod, ne-au condus la mormântul acestuia, aflat în curtea bisericii. Elevii l-au comemorat pe Bod Péter prin citirea unor pasaje deosebit de actuale din operele sale.
Excursia a fost sprijinită în calitate de sponsori de Valvis Holding (Bucureşti) şi Complexul Balnear din Bazna.
Zsigmond Zsuzsanna
Biblioteca Judeţeană „Bod Péter”