Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe începe reprezentanţiile în noul an cu spectacolul „Ţ/Tara mea”, după piesa dramaturgului Radu Macrinici, premiată în 1997 de UNITER şi Casa Regală a României.
Autorul piesei a precizat că acţiunea se petrece în zilele premergătoare Revoluţiei de la 1989 şi are ca personaj principal o fetiţă a cărei iubire faţă de ţară se transformă într-o „dezamăgire imensă”. „Ţara iubită s-a transformat într-o tară pentru ea (…) E un text dur, a fost un text important în anii ’90, un text care a fost blocat de două ori în teatre de foşti securişti şi informatori”, a declarat pentru AGERPRES, regizorul Radu Macrinici.
„Ţ/Tara mea” a fost desemnată de UNITER cea mai bună piesă românească de teatru a anului 1997 şi este jucată pe scena Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe de actorii Inna Andriucă şi Nae Croitoru. Premiera spectacolului a avut loc în luna decembrie a anului trecut şi va fi rejucat duminică şi luni pe scena mare a teatrului.
Directorul instituţiei, regizorul Dan Ţopa, a declarat pentru AGERPRES că în actuala stagiune spectatorii vor putea viziona cel puţin cinci premiere, menţionând că printre proiectele din acest an ale Teatrului „Andrei Mureşanu” se mai numără continuarea Festivalului de teatru neconvenţional „Atelier” şi „Întâlnirii tinerilor teatrologi din România”.
Potrivit acestuia, echipa lucrează în condiţii dificile pentru că sediul teatrului, respectiv clădirea fostului cinematograf „Arta”, a intrat anul trecut în reabilitare, iar repetiţiile se fac în diverse spaţii mai mult sau mai puţin adecvate. Tot din această cauză, teatrul românesc este nevoit să împartă scena şi sala mare de spectacole cu teatrul maghiar „Tamasi Aron”.
Reabilitarea şi modernizarea fostului cinematograf „Arta” va costa aproape un milion de euro. Imobilul va fi recompartimentat astfel încât să poată găzdui o sală de spectacole şi repetiţii pentru TAM, spaţii administrative, precum şi două săli de cinema 3D cu 96, respectiv 81 de locuri. Prioritară va fi amenajarea sălii de teatru care va trebui să devină funcţională până în primăvară, când va avea loc o nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Reflex” organizată de Teatrul „Tamasi Aron”.
Pentru reabilitarea fostului cinematograf Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a alocat toamna trecută 5 milioane de lei prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES
www.agerpres.ro
. .