Reprezentanți ai trupei „Osonó” din Sfântu Gheorghe vor susține, zilele acestea, ateliere de teatru pentru tinerii din Taizé, Franța.
. . Doi membri ai Trupei Osonó, Fazakas Misi şi Mucha Oszkár, au fost invitaţi să susţină câte un atelier de teatru în Taizé, cu prilejul unei întâlniri ecumenice la care participă 4.000 de tineri din toate colțurile lumii, întâlnire ce face parte din seria unor evenimente dedicate fratelui Roger, fondatorul Comunității.
Managerul trupei de teatru independent „Osonó”, regizorul Fazakas Misi, a declarat ieri că pentru Comunitatea din Taizé, 2015 este un an de marcat trei cifre: aniversarea a 75 de ani de la fondarea Comunităţii Taizé de către fratele Roger; împlinirea a 100 de ani de la naşterea fratelui Roger și împlinirea a 10 ani de la moartea acestuia. „Punctul culminant al evenimentelor prin care se marchează cele trei zile legate de viaţa şi moartea fondatorului Comunităţii Taizé este atins săptămâna aceasta. Este vorba de o Întâlnire ecumenică la care participă 4.000 de tineri, din toate colţurile lumii, iar pentru ei, doi membri ai Trupei Osonó au fost invitaţi să susţină câte un atelier, miercuri şi joi (…)”, a declarat Fazakas Misi.
În cadrul Atelierului susținut de „Osonó” la Taizé, participanţii vor avea ocazia să afle mai multe despre proiectele teatrale şi sociale ale Trupei din Sfântu Gheorghe. Mai precis, vor fi prezentate filmulețe despre complexele proiecte internaţionale din Thailanda şi Maroc, dar şi despre spectacolul „Cercul prietenilor neştiuţi sau Picnic pe un covor japonez” realizat de „Osonó” în parteneriat cu Asociația de Tineret „Ecou”, un spectacol construit pe un scenariu original, creaţie de echipă, rezultat al confesiunilor tinerilor maghiari şi români, care joacă în această inedită producţie.
„Pe lângă aceste vizionări şi dezbaterile pe marginea lor, cei care vor participa la atelierul din Franţa vor trece şi ei prin experienţa exerciţiilor teatrale care au dus la naşterea proiectelor internaţionale din Thailanda şi Maroc, pentru că este vorba de proiecte care au deschis spaţii de întâlnire şi creaţie, unde tineri de etnii şi confesiuni religioase diferite au descoperit bucuria de a fi şi a lucra împreună, aşa cum se întâmplă şi în Comunitatea din Taizé”, a mai spus managerul trupei, Fazakas Misi.
Acesta a precizat că Teatrul Independent Osonó merge în Taizé încă din anul 2007 și că de-a lungul anilor, pelângă membrii Osonó, Trupa a dus în Taizé şi elevi din Şcoala Populară de Arte şi Meserii, precum şi de la Secţia de Teatru, din cadrul Liceului de Arte „Plugor Sándor”, din Sfântu Gheorghe.
„De pildă, chiar în această săptămână, alături de membrii Trupei Osonó, sunt prezenţi în Taizé şi elevi de la Secţia Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor”, a menționat Fazakas Misi.
A.C.