La finalul săptămânii ce a trecut a avut  loc, aşa cum v-am informat la momentul potrivit,  prestigioasa manifestare culturală Târgul Internațional de Carte şi Muzică Libris Braşov 2015.  A fost o acţiune de anvergură, cu 60 de standuri expoziţionale,   ce a găzduit o sumedenie de activităţi conexe, pe lângă  obişnuitele lansări de volume de beletristică, CD-uri, vernisaje, sesiuni de autografe, vernisaje, dezbateri, întâlniri între autori, editori şi cititori etc.

                         

Un  talent autentic

    

     Pe lângă aceste numeroase momente interesante  desfăşurate în cadrul  modernului Complex Expoziţional Braşov Business Park,  la care a luat parte un public numeros,   s-a înscris şi finala Concursului Naţional  de Folclor (ce  a avut  anvergura unui veritabil… festival), ajuns în 2015  la cea de-a opta ediţie. Este intitulat  „Flori în Ţara Bârsei” şi îşi propune să contribuie la descoperirea şi promovarea celor mai valoroşi tineri interpreţi de muzică populară.

   Am avut bucuria să aflăm că Trofeul i-a revenit Florinei Covaci, o elevă în clasa a X-a din judeţul Covasna, care din câte ne-am dat seama este extrem de talentată.

 

                             O  valoroasă competiţie a tinerelor talente

     Pentru cititorii noştri  care (încă) n-au aflat,  precizăm că  „Flori în Ţara Bârsei” se bucură de mare popularitate în rândul adolesceţilor pasionaţi de folclor şi de tradiţiile noastre străbune, fiind organizat de specialiştii  Centrului Cultural „Reduta” din Braşov. Anul acesta s-a ajuns la ediţia a VIII-a, reunindu-se o mulţime de elevi şi tineri talentaţi din întreaga ţară.

   Competiţia este structurată pe două grupe de vârstă, până la 16 ani şi până la 24 de ani,  deoarece evoluţia vocilor este rapidă şi adesea spectaculoasă. Departajarea concurenţilor i-a revenit unui Juriu fomat din  profesionişti ai folclorului, nume consacrate în domeniu. Anul acesta preşedinte a fost cunoscutul interpret Nicolae Furdui Iancu, un adevărat star al muzicii populare româneşti, care i-a înmânat Marele Trofeu Florinei Covaci,   o fată frumoasă, înaltă, cu o voce minunată. Am înţeles că este  elevă din judeţul Covasna. Maestrul Nicolae Furdui Iancu a avut calde cuvinte de apreciere pentru prestaţia excelentă a tinerei artiste, care  a împlinit frumoasa vârstă de…16 ani.

. .

    Ceilalţi juraţi au fost etno-folcloristul  Ioan Pumnea (recent numit cu onorantul titlu de „Tezaur Uman Viu”), profesorul dr. Ioan Prahoveanu, directoarea Casei de Cultură Făgăraş, Diana Gribincea, precum şi profesorul Adrian Văluşescu, organizatorul şi sufletul manifestării.

Competiţie în două faze

     Competiţia a avut două momente distincte. Primul a avut loc sâmbătă, 21 martie 2015 în sale de spectacole a Complexului Cultural  „Reduta” din Braşov, când fiecare participant a susţinut câte o probă, etalându-şi harul muzical şi costumul popular din zona de unde provine.  Fireşte, au fost multe emoţii, secvenţe încărcate de tensiune în rândul participanţilor, dar şi al…părinţilor acestora care erau de faţă. Juriul  a analizat obiectiv valorile, iar în final s-au  departajat câştigătorii.

    Ei bine, învingătorii au avut parte de o nouă sesiune de emoţii duminică după-amiaza, când s-au anunţat rezultatele şi a urmat Festivitatea de premiere în cadrul Spectacolului  de Muzică Tradiţională şi Dansuri Populare din cadrul ediţiei a XII-a a Târgului Internațional de Carte şi Muzică – Libris.

Concert al tinerilor amatori alături de mari artişti ai genului

    … La „Patria” era prezent  unui public  numeros,  care a umplut până la refuz  sala, venit în primul rând,  să-i aplaude  pe câţiva dintre îndrăgiţii artişti, precum  Dumitru Fărcaş, Nicolae Furdui-Iancu, Cvintetul „Anatoly”, Cornelia Radocea, Ansambul Folcloric  „Mărţişorul” şi alţii, acompaniaţi de Orchestra  „Plaiuri Transilvane”, dirijor Ucu Iosif. Oficiile de prezentatoare  (inspirată şi degajată)  le-a făcut atât pentru  tinerii solişti amatori, cât şi pentru  interpreţii profesionişti  prof. Claudia Miriţescu, având cuvinte de încurajare la adresa  tinerii laureaţi ce au evoluat  într-o  Gală specială în deschidere.

   Momentul de vârf l-a reprezentat primirea Trofeului de către tânăra solistă din judeţul Covasna, Florina Covaci. Fericită, stăpână pe ea, eleva îmbrăcată într-un frumos costum popular românesc,  a interpretat  cele două piese cu care s-a prezentat în Concurs. A fost singura care a avut acest privilegiu, ceilalţi laureaţi cântând doar o singură melodie.

Valorificarea comorilor cântecului și portului popular românesc

   Mai multe informaţii am aflat ieri de la vechea noastră cunoştinţă, prof. Adrian Văluşescu, un cunoscut animator cultural din  municipiul şi judeţul Braşov. Domnia sa  ne-a spus că  acest Festivalul-Concurs de anvergură naţională  se adresează elevilor,  tinerilor interpreți de muzică populară din întreaga țară. Aflată  la cea de-a VIII-a ediție, competiţia  „Flori în Țara Bârsei”  își propune să contribuie la descoperirea și promovarea celor mai valoroși tineri interpreți de folclor, la valorificarea comorilor cântecului și portului popular românesc și introducerea lor  în circuitul valorilor noastre spirituale.

     Printre câștigătorii edițiilor anterioare s-au numărăt Olguța Berbec, Alisa Toma sau Gabi Rusu, solişti  deveniţi între timp nume cunoscute ale cântecului popular.

Premii şi… aplauze

   Premiile oferite de organizatori  au  mulţumit pe toată lumea, nefiind părtinitoare, ca pe la unele  competiţii ale maturilor. S-au acordat atât  Menţiuni, cât şi distincţii  pentru Locurile 1, 2 şi 3, Premiul de Popularitate, Premiul pentru Autenticitatea Costumului Popular şi Premiul Special Libris. Iar la final s-a acordat  mult-râvnitul  Trofeu  al Concurului-Festival „Flori în Țara Bârsei”  ( în valoare de 700 de lei), care i-a revenit unui tinere covăsnene.

    Dar mai mult decât recompensele pecuniare, pentru aceşti frumoşi şi talentaţi copii ce au îndrăgit tradiţiile strămoşeşti, au contat apaluzele furtunoase cu care au fost răsplătiţi.

Calde felicitări

   În finalul articolului  îi adresăm acum în apropierea…Floriilor,  cuvenitele felicitări elevei Florina Covaci,  urmând  a  realiza un interviu pentru „Mesagerul de Covasna”, ziar pe care ne-a mărtursit că-l urmăreşte cu plăcere pe facebook.

                                                                                                     Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail