Tricolorul românesc a fost rearborat, vineri, pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe, cu prilejul aniversării a 79 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţie fascisto-hortystă.

Eliberarea oraşului a fost sărbătorită printr-o ceremonie militară şi religioasă care a avut loc în faţa sediului Primăriei, începând cu ora 12.30, precedată de dezvelirea bustului generalului Grigore Bălan, în curtea noului sediu al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna.

Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de Armata Română de sub ocupaţie fascisto-hortystă în 8 septembrie 1944, zi în care generalul Grigore Bălan, care conducea asaltul, a fost grav rănit de un foc de artilerie, acesta murind câteva zile mai târziu la spitalul din Sinaia, la vârsta de 48 de ani.

Drapelul românesc a fost arborat pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe de către caporalul Gheorghe Arambaşa, care şi-a pierdut şi el viaţa în timpul luptelor pentru eliberarea oraşului. Tricolorul a fost înlăturat în timpul Regiunii Autonome Maghiare şi repus pe turlă abia în anul 1994, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la eliberarea oraşului, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în prezenţa Ministrului Apărării Naţionale, generalul Nicolae Spiroiu.

Steagul a fluturat în acest loc până în anul 2014, când a fost înlăturat de conducerea Primăriei odată cu începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii. În ciuda solicitărilor venite din partea reprezentanţilor cadrelor militare şi ai societăţii civile româneşti, acesta nu a mai fost repus pe turlă, decât atunci când au avut loc manifestări dedicate eliberării oraşului.

Autorităţile locale au menţionat că legea reglementează foarte clar modul în care trebuie arborate drapelele pe instituţiile publice, şi anume, la intrare, invocând, totodată, „motive tehnice”, respectiv un ornament din cauza căruia steagul nu poate fi arborat definitiv.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail