Începând cu acest an, toți bugetarii au primit vouchere de vacanță, în valoare de 1450 de lei, valabile timp de un an, pe teritoriul României. Dar unde le pot aceștia folosi, mai exact?
Potrivit legislației în vigoare, „prin Programul de guvernare 2017-2020, Guvernul României s-a angajat că toți salariații din sistemul public vor beneficia de indemnizație de vacanță sau primă de vacanță, după caz, sub forma unui voucher de vacanță egal cu valoarea salariului minim brut din acel an.”
Conform vicepreședintelui Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Laszlo Endre, „Există două tipuri de vouchere de vacanță: pe suport de hârtie și pe suport electronic. Suportul electronic este de fapt un card de debit, cu care se poate plăti prin POS-ul (terminalul de plată cu cardul – n. red.) operatorului. Aceasta este calea cea mai facilă de a încasa banii cât mai repede.”
Voucherele de vacanță pot fi folosite numai pe teritoriul României, în hoteluri, pensiuni, agenţii de turism licenţiate sau unităţi de tratament balnear autorizate, iar pachetul turistic trebuie să conţină în mod obligatoriu servicii de cazare, conform specificaţiilor legislative.
Un studiu realizat de TUI TravelCenter relevă faptul că 80% dintre românii care au primit vouchere de vacanță, preferă ca destinație litoralul românesc, iar ceilalți preferă fie sejururi la munte, fie stațiunile balneare.
Durata de valabilitate a voucherelor de vacanță este de un an de zile de la emiterea acestora, care este inscripționată pe tichetele de hârtie, sau este menționată în aplicația corespunzătoare cardului pentru vouchere. Însă, deținătorul nu este obligat să călătorească până la expirarea termenului de valabilitate a voucherului, ci să utilizeze voucherul ca mijloc de plată până la expirarea acestuia, ceea ce înseamnă că se poate călători și mai târziu de expirarea valabilității lor. Dar acest lucru este valabil numai pentru beneficiarii care au primit această bonificație pe card și care își pot achita concediul în avans, on-line. Voucherul pe suport de hârtie, în schimb, trebuie înmânat operatorului în turism înaintea expirării valabilității acestuia.
Cu aceste vouchere se pot achiziționa pachete de servicii care pot cuprinde și transportul – însă numai cu mijloace de transport în comun, pe teritoriul României (de exemplu biletele de tren) – cazarea și alte servicii, în care sunt incluse transportul, alimentația, tratamentul balnear și alte asemenea. Aceste pachete pot fi oferite chiar de către agențiile de turism, care au licență, precum și de către unitățile de cazare care au certificat de clasificare din partea Ministerului Turismului. Tichetele de vacanță sunt nominale, netransmisibile, iar utilizarea lor necorespunzătoare poate atrage amenzi considerabile.
Potrivit ultimelor date furnizate de către Ministerul Turismului, în România există 13.032 de unități de cazare clasificate, dintre care în județul Covasna funcționează 188. Din totalul unităților de cazare din țara noastră, 3.006 acceptă vouchere de vacanță, iar 34 dintre acestea se află în județul Covasna, potrivit site-ului www.destinatii.eu. Tot pe această pagină, cei interesați pot găsi lista completă a celor peste 3000 de locații în care pot utiliza voucherele.
***
Potrivit directorului Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (OPC) Covasna, Mircea Diacon, anul acesta încă nu au fost primite plângeri legate de unitățile de cazare de pe raza județului Covasna, însă a fost identificată, în comuna Arcuș, o pensiune care funcționa ilegal. OPC a amendat proprietarii acesteia cu suma de 1.000 de lei, iar în paralel au emis sesizări către celelalte organe abilitate, pentru a lua măsuri de închidere a unității de cazare, care nu avea autorizații de funcționare.
Oana-Mihaela Costache