Trei persoane intoxicate cu ciuperci s-au prezentat în ultimele zile la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, iar una dintre ele a fost internată.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului, Nagy-Demeter Istvan, a declarat ieri pentru AGERPRES că cele trei persoane, inclusiv copilul internat în spital, sunt acum în afara oricărui pericol.

Potrivit lui Nagy-Demeter Istvan, anual în judeţul Covasna se înregistrează 30-40 de cazuri de intoxicaţii cu ciuperci necomestibile, iar unele au fost letale.

Ploile abundente din ultima perioadă, alternate cu perioade călduroase, au favorizat înmulţirea ciupercilor de pădure, iar specialiştii recomandă verificarea riguroasă a acestora. În piaţa centrală din Sfântu Gheorghe a fost deschis un centru de verificare a ciupercilor de pădure, care funcţionează zilnic între orele 12,00 şi 16,00 şi unde sunt verificate gratuit atât ciupercile care se vând pe tarabele din piaţă, cât şi cele culese de cetăţeni.

Preşedintele Asociaţiei Micologice „Laszlo Kalman” din Sfântu Gheorghe, Zsigmond Gyozo, a declarat pentru AGERPRES că în România există o lege a ciupercilor care reglementează modul de colectare, condiţiile de vânzare şi controlul acestora, dar de opt ani se aşteaptă normele de aplicare. Zsigmond Gyozo spune că în fiecare piaţă din ţară ar trebui să existe un punct de control pentru ciupercile din flora spontană pentru a se evita intoxicaţiile, dar din păcate acest lucru nu se întâmplă.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail