Clujenii Bogdan Gliga, Mihai Morar şi Flavius Miron sunt câştigătorii cupei şi medaliilor de aur la ediţia din acest an a Campionatului Naţional de Dezbateri Aca­demice de la Sfântu Gheorghe.

Cei trei s-au confruntat în finală cu echipa ploieşteană compusă din Victor Ştefan, Mihai Oprea şi Theodor Moise, care s-au clasat pe locul al doilea, iar următoarele locuri au revenit echipelor din Braşov şi Sfântu Gheorghe. Theodor Moise şi-a adjudecat şi titlul de ”Cel mai bun vorbitor” al competiţiei.

Preşedintele Debate Club Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, unul dintre principalii organizatori, a declarat, ieri, după încheierea campionatului, că la ediţia din acest an au participat peste 400 de persoane – competitori, arbitri şi voluntari.

”Pentru a treia oară consecutiv cel mai mare turneu de dezbateri din ţară, Saint George City of Debate, a fost prilejul perfect pentru lumea bună a dezbaterilor academice din România să se strângă într-un singur loc şi, cu puţine excepţii, pasionaţii de debate au fost prezenţi la eveniment (…) Sperăm că la anul lumea debate-ului se va reîntâlni la Sfântu Gheorghe”, a spus Mădălin Guruianu, potrivit căruia evenimentul a constituit şi un bun prilej de a face cunoscut oraşul şi viaţa comunităţii locale.

Printre invitaţi s-au numărat preşedinta Asociaţiei Române de Dezbateri şi Oratorie din România, Monica Mocanu, Emi Beteringhe, deţinător de Master în Management Educaţional la King’s College din Londra şi preşedinte ARDOR Muntenia, Şerban Pitic, finalist la Campionatele Mondiale de Debate din decembrie 2012 de la Berlin, precum şi Radu Cotarcea, vicecampion european la debate.

La ediţia din acest an echipele s-au confruntat pe două moţiuni principale pentru care au avut o perioadă de pregătire de aproape două luni – ”România ar trebui sau nu să recunoască independenţa statului Kosovo” şi ”Uniunea Europeană ar trebui să interzică importurile de produse agricole pentru acele produse care se află în abundenţă în Uniunea Europeană”. Printre temele abordate la ediţiile anterioare s-au numărat scăderea vârstei de vot la 16 ani şi dreptul tinerilor de a fi aleşi de la 18 ani, iar prima temă a fost preluată de politicieni şi pusă în dezbatere publică.

Debate-ul este o discuţie în contradictoriu asupra unei chestiuni controversate, în cadrul căreia se aduc argumente pro şi contra temei. Acest ”sport al minţii” dezvoltă gândirea critică şi analitică, încurajând ascultarea activă şi tolerantă faţă de opiniile adverse. Temele de dezbateri (moţiunile) pot viza domenii diverse – de la problematici sociale, politice, la chestiuni economice, filozofice ori ce ţin de politici publice. Debaterii au un timp limitat la dispoziţie pentru a-şi expune perspectiva afirmatoare sau negatoare, iar arbitrii dau câştig de cauză echipei care reuşeşte să convingă prin documen­tare, forţa şi coerenţa argumentelor, dar şi prin stil.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail