Primele cazuri de gripă confirmate din ţară au pus în alertă Direcţiile de Sănătate Publică, mai ales din cauză că tipul tulpinii era modidficat  faţă de cel al vaccinului scos pe piaţă pentru acest sezon.

Întrucât virusul nu a ajuns încă în judeţul Covasna, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna îndemnă populaţia care nu a primit vaccinul altigripal prin programul naţional de imunizare, să achiziţioneze serul din farmacii,  pentru a se feri de anumite tulpini ale virusului.

Cazuri de persoane afectate de virusul AH3N2 cu tulpina  modificată faţă de vaccinul existent, nu se întâlnesc numai la noi în ţară, Organizaţia Modială a Sănătăţii (OMS)  anunţând că în Statele Unite ale Americii şi în Europa au fost depistate numeroase cazuri. Reprezentanţii OMS au anunţat că tulpina modificată poate da forme severe de boală, însă „nu compromite componenta AH3N2 din vaccinul existent”.

„În Europa este o problemă. Ştim că este o tulpină puţin modificată faţă de aceea care a fost preconizată pentru fabricarea vaccinului pentru acest sezon. La noi încă nu au fost aşa probleme deosebite. Au fost trei cazuri de gripă confirmate în ţară, dar nu din tulpina aceasta. Până la 28 decembrie, pe ţară a fost depistat un singur tip de gripă de tip A şi două cazuri de gripă tip B, subtipul era H3. În judeţul Covasna nu avem niciun caz confirmat. De obicei cazurile scad în timpul vacanţelor şi sărbătorilor,  şi de acum trebuie să ne aşteptăm la o creştere. Acum nu este perioada epidemică, ne aflăm în perioada preepidemică”, a declarat domnul doctor Santa Ferenc, medic epidemiolog în cadrul DSP Covasna.

Vaccinul este singura metodă de a ne imuniza

Singura metodă de imunizare împotriva gripei o reprezintă vaccinul, acesta având nevoie de până la 3-4 săptămâni pentru a forma anticorpii necesari.

„Trebuie să ne vaccinăm  măcat cu trei săptămâni înainte de apariţia gripei în zona în care locuim. Vaccinul este singura metodă de apărare împotriva gripei, este singura metodă de a avea imunitatea specifică. Dacă nu eşti în grupa populaţiei care primeşte gratuit vaccinul, atunci este bine să îl cumperi. Pentru H1N1 este bine nimerit vaccinul din acest sezon; cu H3 nu suntem lămuriţi, dar pe timpul sezonului mai poate varia şi să apară şi tipul preconizat, pentru că nu a fost ales degeaba, fiind în circulaţie pe emisfera sudică. Deocamdată este bine să urmărim ce se întâmplă în lume”, a mai spus medicul epidemiolog.

Regula de bază: spălatul pe mâini

O altă recomandare pe care domnul doctor a făcut-o cu ocazia intrării în sezonului rece a fost spălatul pe mâini,  cât mai des. Având în vedere că gripa este o boală care se extinde cel mai rapid – primele simptome putând să apară chiar la 12 ore de la contactul cu o persoană bolnavă – dr. Santa a explicat că un simplu strănut acoperit politicos cu mâna poate avea un efect nedorit. „În acest moment, regula de bază este să ne spălăm pe mâini pentru că, oamenii ştiu că nu este frumos să strănuţi liber,  şi atunci pun mâna la gură. Punând palma, pot infecta barele din autobuze, balustradele, clanţele, uşile şi altele pe ce pun mâna. Dacă nu ne spălm pe mâini putem ingera acei microbi care pot produce gripă. În rest, lumea ştie că nu este bine să meargă în locuri aglomerate, pe cât se poate trebuie evitate. Din păcate şcoala nu poate fi evitată, deci acolo trebuie aerisit foarte bine, copiii trebuie să se îmbrace corect, pentru a nu răci,  pentru că răceala ajută la înmulţirea microbilor în mucoasa tractului respirator superior şi favorizează gripa”, a spus dr. Santa.

La sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, Ministerul Sănătăţii a distribuit 2.550 de vaccinuri, în judeţul Covasna , repezentând aproape 20% din totalul necesar solicitat de către DSP. În momentul de faţă DSP Covasna nu a primit nicio înştiinţare cu privire la restul de doze de vaccin.

Maricela Dan

. .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail