În noaptea de sâmbătă, 26 martie (a.c.), spre duminică, 27 martie (a.c.), România trece la ora oficială de vară. . .

Trecerea la ora oficială de vară se face în ultima duminică a lunii martie. În noaptea dintre 26 și 27 martie, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00. Astfel, duminică, 27 martie, care va avea 23 de ore, va fi cea mai scurtă zi din an.

Cum ne poate afecta schimbarea orei?

Potrivit psihologului Richard Zoor, din Sfântu Gheorghe, „organismul se poate adapta relativ uşor, la trecerea la ora de vară, însă acest lucru depinde şi de particularităţile fizice şi psihice ale fiecăruia.

Psihologul precizează că, în anumite cazuri, din cauza trcerii la ora oficială de vară, unele persoane pot avea stări de oboseală, câteva zile: „Totuși, în cazuri izolate, la anumite persoane pot apărea tulburări ale ritmului de somn pentru o perioadă de câteva zile până se adaptează organismul. Câteva zile se pot resimți stări de oboseală și lipsă de energie. De asemenea, în cazul persoanelor predispuse la depresie, această stare se poate agrava. Plimbările în aer liber, respectarea unui program de somn și o alimentație echilibrată pot oferi un suport organismului în acest proces de adaptare. Există și un avantaj menit să ridice moralul în această perioadă, constând în faptul că vom beneficia de o perioadă mai lungă a luminii soarelui. Ca urmare, este recomandat să ne bucurăm cât mai mult de lumina naturală.” – a declarat psihologul Richard Zoor.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail