În noaptea dintre 24 octombrie şi 25 octombrie se face trecerea la „ora de iarnă”.

În ultima duminică din luna octombrie se face trecerea la „ora de iarnă”. Astfel, în noaptea dintre 24 octombrie și 25 octombrie 2015, trebuie să dăm ceasurile în urmă, ora 4.00 devenind ora 3.00.

„Ora de iarnă a fost instaurată în România în 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a fost în vigoare. De abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu”, se arată pe site-ul www. descopera.ro (http://www.descopera.ro/dnews/14856832-ora-de-iarna-2015-cand-ne-dam-ceasurile-inapoi-cum-a-aparut-aceasta-practica). Potrivit sursei citate, ” trecerea la ora de iarnă nu se aplică peste tot. Din toamna anului 2011, Rusia a renunţat la acest sistem, pe motiv că <<schimbarea orei de două ori pe an este un lucru nociv la adresa sănătăţii oamenilor şi provoacă stres>>”.

. . Cum ne poate afecta schimbarea orei?

Potrivit psihologului Zoor Richard, din Sfântu Gheorghe, „odată cu trecerea la ora de iarnă se pot produce mici modificări în organism, însă acestea nu ar trebui să ne îngrijoreze”.

„Important este să nu ne lăsăm influenţaţi de schimbarea orei, ci să tratăm totul ca atare. Totuși, în cazuri izolate, la anumite persoane pot apărea tulburări ale ritmului de somn pentru o perioadă de câteva zile până se adaptează organismul. Câteva zile se pot resimți stări de oboseală și lipsă de energie. De asemenea, în cazul persoanelor predispuse la depresie, această stare se poate agrava. Serile mai lungi, eventual petrecute în singuratate și însoțite de vremea mohorâtă de toamnă, pot agrava această afecțiune. Recomandăm acestor persoane să își găsească diverse ocupații care să le facă plăcere, și să evite singurătatea”, a explicat psihologul Zoor Richard.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail