Reducerea TVA şi la alte produse alimentare este binevenită, dar nu este posibilă acum când avem rectificare bugetară negativă, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de specialitate, Ioana Petrescu, consilier de stat în cadrul Cancelariei primului ministru.
O continuare a politicilor de reducere a TVA pe anumite alimente ar fi binevenită, dar nu ştiu dacă este posibilă acum, când avem o rectificare negativă. Ştim că reducerea TVA la pâine a fost binevenită. Este o măsură care ar ajuta la reducerea evaziunii fiscale şi este o măsură care are şi o componentă socială. Există şi alte măsuri de relaxare, dar eu cu asta aş începe (…) Cred că trebuie să se meargă mai departe cu reducerea TVA la alte produse, gen lapte şi carne. Este o măsură socială bună”, a spus Petrescu.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice /MFP/, Dan Manolescu, a afirmat că, după reducerea TVA la pâine, preţurile în magazinele mari au scăzut, dar cele din magazinele mici au crescut.
Acolo erau debuşee ale pâinii vândute fără acte. Când fabricile au vândut cu TVA de 9%, micile magazine nu au mai avut acces la pâine nefiscalizată. Este un gen de măsură care încearcă să pună în practică ceea ce cere mediul de afaceri, o presiune fiscală mai mică încurajează agenţii economici să se conformeze”, a explicat Manolescu.
La jumătatea lunii octombrie, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara că următorul produs la care se va reduce TVA la 9% va fi carnea, începând de anul viitor. Ulterior, reducerea TVA va cuprinde şi alte produse, precum legumele, fructele şi laptele, conform ministrului.
Pâinea şi specialităţile din panificaţie fără umplutură au TVA de 9% începând cu 1 septembrie, potrivit unui Ordin comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Ministerului Finanţelor Publice, publicat în data de 28 august în Monitorul Oficial.
AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail