Un traseu cu tiroliana, montată de jandarmii montani, în Covasna, dar și o „căutare de comori”, cu detectorul de metale, se numără printre ultimele activități din vacanța de vară, cuprinse în proiectul „Voluntariat pentru natura covăsneană”, derulat de Asociația GRIT, cu implicarea a numeroși copii și tineri.
În cadrul proiectului ce are ca scop să dezvolte tinerei generații respectul față de natură, joi,5 septembrie, peste 20 de copii, între 4 și 17 ani, însoțiți de trei adulți, au avut ocazia de a încerca tiroliana montată de jandarmii montani din Covasna, în Valea Zânelor.
„Ziua de joi a însemnat adrenalină şi distracţie, pentru toți cei prezenți, copii și adulți, deopotrivă. De ce zic de adulți? Pentru că o mămică a unui voluntar al Asociației GRIT și-a luat zi liberă tocmai pentru a veni cu noi, atrasă de ideea noastră. Copiii au fost curajoși. Echipați cu căști de protecție, au fost prinși în ham și fixați pe coardă, au respectat întocmai sfaturile jandarmilor montani covăsneni, apoi și-au dat drumul în gol, în siguranță maximă, la o înălțime de peste 5 metri, iar senzațiile au fost nemaipomenite. Timp de câteva ore, prietenii noștri jandarmi nu au avut timp nici să răsufle. Profit de ocazie pentru a le mulțumi din suflet că am petrecut împreună o zi extraordinară! Și, deși m-au rugat să nu le menționez numele, spunând că și lor le-a făcut plăcere această activitate, pe care n-au făcut-o din obligație, ci din dorința de a ne oferi nouă experiențe noi, îmi permit să nu le respect dorința. Astfel, rog să se consemneze că jandarmii montani Gigi Mircea, Ionuț Munteanu, George Dumitraș, Ovidiu Mogoș și Attila Foldes au devenit prietenii Asociației GRIT! De altfel, doi dintre ei primiseră această <<decorație>> simbolică cu câteva săptămâni în urmă, atunci când ne-au însoțit în drumeția noastră în Poiana lui Pavel. Însă, așa cum facem de obicei, noi, voluntarii Asociației GRIT am îmbinat utilul cu plăcutul și, în timp ce unii copii pluteau în aer, alții, echipați cu mănuși de plastic și saci menajeri, adunau gunoaiele <<uitate>> de turiștii care și-au petrecut timpul în Valea Zânelor. Și, cu regret o spunem, nu erau puține. De câte ori noi am curățat locuri din preajma Voineștilor Covasnei, de atâtea ori am sperat că, totuși, cei veniți la iarbă verde să vadă că e curat și să păstreze curățenia. Le mulțumesc copiilor pentru implicare! La final, cu toții ne-am delectat cu bezele coapte la foc, pe care le tot vedeam în filmele americane și, așa cum ne cunoașteți, a trebuit să le încercăm și noi.” – ne-a spus coordonatorul de proiecte al Asociației GRIT, Florentina Teacă.
Potrivit acesteia, vineri, 6 septembrie, a avut loc o altă activitate: o „căutare de comori”, cu detectorul de metale, în pădurea de lângă Voinești, cu participarea a 25 copii cu vârsta între 7 și 17 ani, însoțiți de ing. Vasile Hulpoi.
„Una din ultimele zile din vacanța de vară, vineri, 6 septembrie, am ales să o petrecem tot în pădure. Împreună cu domnul Vasile Hulpoi, inginer silvic pensionar, am plecat „în căutare de comori” cu un detector de metale. Copiii au fost entuziasmați de activitatea asta neobișnuită, iar <<bunicul>> Hulpoi a devenit, bineînțeles, prietenul Asociației GRIT! Deși am dezgropat doar cuie, șuruburi, catarame și două monezi, noi credem că adevărata comoară a fost aerul curat și ozonat al pădurii, ziua petrecută în natură, alături de prieteni. Ca de obicei, am avut la noi (și le-am și folosit) mănuși și saci menajeri, pentru a strânge deșeuri lăsate în urmă de cei care s-au plimbat pe acolo înaintea noastră. O căprioară a trecut la doar câțiva metri de noi, însă a fugit prea iute, n-am apucat să o fotografiem. Păcat că vacanța de vară s-a terminat prea repede!”- a spus Florentina Teacă.
Însă chiar dacă vacanța de vară s-a terminat, proiectele Asociației GRIT continuă, asigură reprezentanții GRIT.
„În timp ce copiii căutau comori în pădure, am făcut o scurtă trecere în revistă a activităților noastre din această vacanță, despre care covăsnenii au putut citi destul de des în paginile ziarului Mesagerul de Covasna. Nu au fost puține și nici plictisitoare: Ziua Iei, Ziua Drapelului Național, excursie la Cetatea Dacică din Valea Zânelor, drumeție în Poiana lui Pavel, am explorat atât înălțimi, cât și lumea apelor, prin scufundări în lacul artificial de la Dalnic, am scormonit pământul, am zburat agățați de tiroliană, am fost <<Jandarmi pentru o săptămână>> în tabăra de la Pădureni, am avut activități împreună cu Ocoalele Silvice Comandău și Covasna, Ziua Limbii Române, etc. Însă, chiar dacă vacanța de vară s-a terminat, activitățile noastre continuă! La sfârșitul lunii septembrie vom avea tradiționalul, deja, tur ciclist „Covasna din mersul bicicletei”, la care îi invităm pe toți deținătorii de biciclete dornici de a pedala alături de noi. Avem în curs de editare la Editura Eurocarpatica două volume, o poveste și un album fotografic de promovare a frumuseților naturale ale Covasnei, ale căror lansări le vom anunța din timp și la care vă invităm cu drag! Activitățile Asociației GRIT se adresează copiilor și tinerilor, dar și celor care, indiferent de anul nașterii, au sufletul tânăr. Multe din proiectele noastre sunt realizate cu sprijinul Orașului Covasna, al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Covasna, al SC CONI-TRANS EXPORTPACKAGING SRL Covasna și dorim să le mulțumim tuturor!”- a declarat Flavia Elena Lungu, vicepreședintă a Asociației GRIT.
Asociația GRIT, al cărei slogan este Gândește Românește, Implică-te Tinerește! se implică activ în viața comunității covăsnene, prin activități proprii sau în parteneriat.
Proiectul VOLUNTARIAT PENTRU NATURA COVĂSNEANĂ este realizat de Asociația GRIT cu sprijinul Orașului Covasna și presupune, printre altele, acțiuni de ecologizare a zonelor limitrofe localității Covasna, în funcție de vremea prielnică, drumeții în pădurile ce înconjoară Covasna, realizarea de fotografii, cu prilejul excursiilor și publicarea unui album cu scopul de a promova frumusețile naturale ale orașului Covasna
Ana Ciorici COSTACHE
Foto: Asociația GRIT