Prăznuirea Sf. Apostoli Petru şi Pavel
Ne aflăm aproape de finele primei luni de vară, iar pe data 29 iunie -întotdeauna în aceeaşi zi a anului – îi prăznuim pe Sf. Apostoli Petru şi Pavel, cei doi fiind cei mai importanţi ucenici care au propovăduit Evanghelia.
Sărbătoarea de mâine are ca de fiecare dată o s
emnificaţie biblică şi una laică, marcându-se jumătatea anului agricol.
În cele ce urmează ne vom referi pe scurt la viaţa şi faptele fiecăruie dintre cei doi sfinţi, pentru ca unii cititori mai puţin informaţi să afle lucruri interesante.
Cine a fost Sf. Petru?
Iată o întrebare legitimă.Un ilustru personaj biblic, înfăţişat având la cingătoare cheile Raiului, întrucât bunul Dumnezeu l-a dorit mai aproape de el. Este interesant de menţionat că înainte de a deveni ucenic al lui Iisus Hristos, l-a slujit pe Ioan Botezătorul. Numai că fiind uimit de minunile făptuite de Mântuitor, a acceptat bucuros să-l urmeze, devenind „pescar… de oameni”, aşa cum fusese povăţuit.
Sf. Petru a fost desemnat să aibă grijă de cămările cereşti, astfel că mereu a împărţit cu chibzuinţă hrana oamenilor şi animalelor, fiind mai ales un protector al lupilor, pe care i-a îndrăgit.
La marile Sărbători creştine, cum ar fi Crăciunul, Boboteaza, Sf. Gheorghe şi de Sânziene, se spune că imaginea Sf. Apostol Petru ar putea fi întrezărită la miezul nopţii. Atunci Cerul se deschide pentru o fracţiune de secundă şi Sf. Apostol apare şezând la Masa Împărătească, în dreapta lui Dumnezeu.
Dar Sf. Pavel?
Celălalt personaj biblic ce apare în tamdem este Sf. Pavel. Cei doi au fost de seminţie evreiască. Pavel făcea parte din neamul lui Veniamin, fiind instruit să respecte preceptele sacre cuprinse în Legea lui Moise.
A propovăduit credinţa până la Roma, unde i-a îndemnat pe mulţi să se închine lui Hristos, motiv pentru care Nero a poruncit să i se taie capul. Legenda spune că din trupul său ar fi curs nu doar sânge, ci şi…lapte!?
În timpul vieţii a fost o fire populară, plăcută, veselă. Trupul îi era mic ca statură, capul pleşuv, barba albă , cu sprâncenele aplecate în jos. Om înţelept, plin de însuşiri, poseda o mare putere de convingere. Sf. Pavel a rămas în conştiinţa credincioşilor, alături de Sf. Petru, ca un Apostol plin de Duhul Sfânt, având har Dumnezeiesc.
Deşi Pavel s-a prăpădit după Petru, moaştele lor au fost aşezate de credincioşi împreună, pecetluind şi după moarte legătura lor trainică. Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel au fost martiri ai credinţei creştine, primul fiind răstignit cu capul în jos, iar cel de-al doilea fiind decapitat.
Obiceiuri, tradiţii populare
În această zi specială, închinătorii merg dimineaţa să ia parte la Slujba de la biserică, după care împart pomeni celor sărmani în amintirea rudelor răposate.În funcţie de zone există obiceiul să se dăruiască colaci, colivă, mere, alte fructe, care au fost în prealabil sfinţite de preot.
Acolo unde există stupi, propritarii dau de pomană miere şi faguri. Acum este data ce vesteşte începerea secerişului în Sud.
Am întâlnit în zona Buzaielor un obicei menit să aducă belşug în casă: cu o zi înainte de Sărbătoare avea loc un mic ritual, tăindu-se o găină sau un cocoş din care se pregătea o tocăniţă specială, servită cu mămăliguţă şi un pahar de vin, pentru ca belşugul să nu ocolească gospodăria respectivă.
Abia de Sf. Apostoli Petru şi Pavel se pot bate merele, prunele şi alte fructe. Dacă vreun om se grăbeşte să facă asemenea fapte, poate atrage grindina asupra pomilor fructiferi, distrugând recolta.
Se spune că dacă în această zi va fi vreme rea, furtună, cu fulgere şi tunete, atunci alunele, nucile şi merele vor face viermi.
La Zagon are loc Hramul Bisericii „Sf. Apostoli Petru şi Pavel”
În cea mai mare comună din judeţul Covasna, Zagon, se va serba pe 29 iunie, ca de fiecare dată în ultimii ani, Hramul „Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel”.
Noul şi frumosul lăcaş de cult ortodox s-a ridicat prin osârdia localnicilor, la îndemnul şi sub oblăduirea părintelui Nicolae Hagiu. Lucrarea s-a înfăptuit între anii 2000-2008.
Mândra ctitorie duhovnicească se găseşte amplasată peste drum de vechea Biserică din lemn a aşezării, monument arhitectonic vechi de peste două secole, un simbol al spiritualităţii româneşti din judeţul Covasna.
Numeroşi sărbătoriţi
Conform evidenţei populaţiei aproape o jumătate de milion de români se numesc Petru şi Pavel. Variantele masculine sunt Petre, Petrică, Petrişor, Petruţ, Petruş, Petronel, iar feminine Petruţa .
În privinţa lui Pavel există derivatele Pavăl, Pavlu, Paul, iar pentru femei Paula, Paulina, Pavelina, Polina.
Tuturor le adresăm felicitări şi urări de sănătate şi fericire. La Mulţi Ani!
Horia C. Deliu