Mâine, 8 septembrie, în fiecare an la aceeaşi dată, credincioşii din întreaga lume prăznuiesc Naşterea Maicii Domnului,  cunoscută în popor şi ca Sf.  Marie  Mică.Este prima mare Sărbătoare din noul  bisericesc, care a început la 1 septembrie.

 

Două milioane de sărbătoriţi

 

Este o zi în care foarte mulţi conaţionali îşi serbează onomastica, iar anul acesta fiind și într-o sâmbătă cu atât mai mult vor fi  petreceri, cu mese îmbelșugate, felicitări şi urări de bine.  Se estimează că ar fi vorba de circa două milioane  de români, majoritatea fiind de sex feminin care se numesc  Maria,  Mariana şi  Mărioara. Dar sunt şi  aproximativ 350.000 de bărbaţi  cu apelative derivate,  majoritatea purtând prenumele de Marian sau Marin.

…Şi aşa cum am  procedat de fiecare dată  în  asemenea ocazii deosebite, le  adresăm tuturor sărbătoriţilor urarea de „La Mulţi Ani!”

 

Sezon autumnal a început

 

În calendarul popular şi în bogata tradiţie românească Sărbătoarea din 8 septembrie marchează şi mai pregnant  hotarul  dintre vară şi toamnă, un prag abia anunţat de precedentul praznic religios, cel al Adormirii Maicii Domnului. Încă de atunci se putea auzi în lumea satului o vorbă de duh, cum că  „A  trecut Sântămaria, e vremea de lepădat şi …pălaria!”.

Se spune  că după această dată  rândunelele îşi iau zborul spre ţările calde, insectele şi târâtoarele încep pe rând să se ascundă  în pământ, nopţile şi dimineţile devin tot mai reci. Se anticipează apropiatul Echinocţiu de Toamnă, când ziua va fi egală cu noaptea, urmând  ca  sezonul  autumnal să-şi  intre apoi pe deplin în drepturi şi din punct de vedere astronomic.

Acum este vremea  târgurilor populare, a iarmaroacelor tradiţionale. Se dă startul bătutului nucilor (întrucât superstiţia zice că numai aşa  pomii vor rodi şi anul următor), începe  culesul viilor,  al unor fructe şi a ultimilor plante medicinale. De asemenea, pornesc o serie de munci agricole specifice toamnei: semănatul grâului, secarei şi  orzului etc.

Obiceiuri tradiţionale

Ziua de mâine marchează în calendarul arhaic o seamă de obiceiuri, tradiţii şi superstiţii, dintre care unele încă se mai respectă în anumite sate româneşti.Câteva dintre ele ne-au fost relatate chiar  de o…sărbătorită,  d-na Maria Neagovici, din Vâlcele, care aşa le-a apucat de la părinţii şi bunicii domniei sale.

Fiind Sărbătoare religioasă importantă nu se fac treburi gospodăreşti, precum spălatul rufelor,  a geamurilor, în general, curăţenia casei. Totodată, azi nu e recomandat cusutul, călcatul, dărăcitul,  dacă nu vrei să atragi răul asupra ta şi a familiei!

Femeile care doresc să aibă copii  trebuie  să meargă la Slujba din biserică, să se închine la icoana Maicii Domnului, rugându-se smerit  pentru fertilitate precum  au făcut Sfinţii părinţii Ioachim şi Ana. După ce ies de la biserică, credincioşii pot da de pomană sărmanilor struguri şi prune, de sufletul mortilor.

De altminteri,   şi de Sărbătoarea Sfintei Marii Mici, ca şi cu  alte prilejuri de acest fel, ar trebui  ca în locuinţa oricărui român să ardă o candelă la icoană. Se crede că acea casă va fi protejată împotriva necazurilor de orice fel, iar Maica Domnului va aduce pace, înţelegere şi zile bune.

 

Ilustru personaj

 

Aşa cum spuneam, de la 1 septembrie s-a intrat în Noul An bisericesc, urmând ca primul Mare Praznic să-i fie dedicat azi Maicii Domnului, când atât credincioşii ortodocşi, cât şi cei catolici cinstesc cu evlavie Naşterea Fecioarei Maria.

Ilustrul personaj reprezintă  cea mai îndrăgită divinitate feminină a Pantheonului universal. De două mii de ani până în zilele noastre harul său protector a fost şi este  invocat  de viitoarele mame pentru uşurarea naşterii, de fetele mari spre a-şi găsi ursitul şi grabirea căsătoriei, de cei bolnavi în speranţa însănătoşirii.

 

Sfinţii părinţi,  Ana şi Ioachim

 

Părinţii Fecioarei Maria au fost  Ana şi Ioachim, personalităţi respectate în lumea creştină, mama fiind o descendentă din familia preoţească  a lui Aaron, iar tatăl provenind  din seminţia lui Iuda, un urmaş al regelui David. Astfel s-a îndeplinit  proorocia vremii, cum că Mesia va avea o dublă descendenţă: împărătească şi preoţească.

Pentru că ajunseseră la o etate înaintată şi  nu aveau copii, cei doi soţi erau foarte mâhniţi, absenţa odraslelor în acele timpuri echivalând cu  un blestem din partea lui Dumnezeu.  Numai că  Ioachim şi Ana  nu  au renunţat. Au postit şi s-au rugat  mai abitir să devină părinţi. Ceea ce s-a şi întâmplat într-un târziu, când deveniseră oameni bătrâni – în al cincizecilea an de căsătorie !?

Îşi doreau aşa mult un urmaş, fiincă  evreii fără copii nu aveau voie să aducă jertfe la Templu. Ca atare,  Ioachim  s-a retras în pustiu  40 de zile pentru a se ruga, în timp ce  soţia sa, Ana, i-a promis lui Dumnezeu ca dacă îi va dărui un fiu, îl va da să slujească în Biserică.

În cele din  urmă minunea avea să se  săvârşească,Arhanghelului Gavriil revenindu-i cinstea să le transmită viitorilor  sfinţi şi drepţi  Părinţi minunata veste.  El le-a spus fiecăruia pe rând  că  rugăciunile fierbinţi au fost apreciate de  Dumnezeu, primind binecuvântarea Sa.

Ioachim a avut bucuria să  afle primul, apoi  a fost înştiinţată şi Ana, careia i s-a spus ca trebuie să pună fetei numele Maria,  care  înseamnă în mod poetic, „Spuma mării”.

Arhanghelul le-a mai vestit că acest prunc se va umple de Duh Sfânt din pântecele mamei sale, şi că va fi ales a lui Dumnezeu.

 

Zile de pomenire

Aureolată drept  fiinţa cea mai îndrăgită  din calendarul religios, având în tradiţia populară  rolul  de  mijlocitoare  între  închinători şi Dumnezeu, Maica Domnului  are la ortodocşi  nu mai puţin de …nouă zile de pomenire, pe care le vom prezenta în ordinea lor cronologică.

Aşadar, în 8 septembrie este Naşterea, eveniment evocat pe larg în materialul de faţă. Urmează  pe 1 octombrie – Acoperământul Maicii Domnului, în 21 noiembrie – Intrarea în biserică a Maicii Domnului, pe 9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sf. Ana, apoi în 26 decembrie – Soborul Maicii Domnului,  în 25 martie – Buna Vestire, pe 2 iulie – Asezarea veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne. După cum am relatat pe larg recent, în 15 august s-a venerat Adormirea Maicii Domnului, iar în 31 august  a avut loc  Punerea în raclă  a brâului Maicii Domnului.

000

La final, adresăm încă o dată cele cuvenite sărbătoriților, dorindu-le tot binele din lume!

 

     Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail