Duminică, 28 aprilie 2024, cinstim Floriile, care deschid ciclul Sărbătorilor Pascale. Denumirea ne duce cu gândul la momentul intrării Mântuiorului în Ierusalim  călare pe un asin, fiind  întâmpinat cu ovaţii de o mulţime de oameni, ce aveau flori în mână ori ramuri de măslin. E important de reţinut că a fost singura dată din viaţa pământească în care Domnul nostru Iisus Hristos a acceptat să fie aclamat ca Împărat smerit, împlinindu-se astfel o proorocire din Vechiul Testament.

În dimineţa de Florii se sfinţesc prin rugăciune şi stropire cu agheasmă ramuri înmugurite de salcie, care sunt împărţite apoi credincioşilor veniţi la biserică. Crenguţele verzi  amintesc de ramurile de măslin cu care a fost întâmpinat Mântuitorul.

În  credinţa populară există convingrea că însăşi Maica Domnului a binecuvântat salcia, după ce aceasta s-a transformat într-o punte, ajutând-o să treacă apa unui râu învolburat, potrivit unei legende. Întorşi acasă de la biserică oamenii împodobesc  cu aceste ramuri verzi icoanele, uşile şi ferestrele, iar copiii fac cununiţe din ele. Cele vechi, uscate, păstrate de anul trecut nu se aruncă la gunoi, ci se lasă în pădure lângă un copac.

Închinătorii au  certitudinea că ducând acasă mlădiţele sfinţite  sunt apăraţi de necazuri  atât ei, famiile lor, cât şi casa, animalele din gospodărie.

Multe dintre  vechile  obiceiuri şi suprestiţii, din păcate, au dispărut în timp. Una se referea la  fetele de măritat ce trebuiau să agaţe în această zi specială într-un pom înflorit din curte şnurul în două culori  primit de Mărţişor de la persoana iubită. De asemenea, fetele îşi puneau busuioc sub pernă în noaptea dinaintea Floriilor, spre a deveni mai frumoase şi mai sănătoase, dorite de flăcăi, sperând ca în felul acesta să-şi grăbească măritişul, dacă se putea chiar în acel an.

Numeroși sărbătoriţi    Floriile  reprezintă  pentru mulţi semeni Ziua onomastică, lista prenumelor  fiind  extrem de bogată. Există o mulţime de variaţiuni pe această  temă,  de aceea se cuvine să-i felicităm pe cei din familie, prieteni, colegi, cunoscuţi  care au nume …floricole, chefurile amânându-se cu o săptămînă deoarece ne aflăm încă în Post.

Vă prezentăm o listă a numelor feminine şi masculine ce fac trimitere la acest eveniment important. Cele mai numeroase sunt ale reprezentantelor sexului frumos: Anemona, Brânduşa, Camelia, Codruţa,  Crăiţa, Crina, Crizantema, Delia, Floarea, Florica, Florentina, Florina, Garofiţa, Garofina,  Gherghina, Iris, Lăcrimioara, Margareta, Micşunica, Narcisa, Panseluţa, Romaniţa, Trandafira, Violeta, Viorica, Zambila. Dar şi prenume bărbăteşti, precum Codrin, Codruţ, Crin, Florentin, Ghiocel, Mugurel, Narcis, Viorel.

Dezlegare la pește

Lungul  Post al Paştelui se apropie de sfârşit, iar în această duminică este Dezlegare la peşte, motiv pentru gospodine de a-şi etala maiestria culinară.

Pe lângă faptul că este o Sărbătoare religioasă, Floriile marchează reînvierea naturii. Credincioșii au ţinut Post timp de şapte săptămâni, nu au lipsit de la slujbele din biserică,  unii deja s-au spovedit, aştepând Săptămâna Mare şi Învierea cu multă evlavie, mânaţi de dorinţa de a se purifica moral.

La semnificaţia veche de reînviere a naturii, s-au adăugat obiceiuri  ce ţin de venerarea celor dispăruţi.  Există  datina ca gospodinele  să pregătească  anumite bunătăţi, pe care să le ofere de pomană  celor sărmani – „Moşii de Florii”-  ca să nu păţească şi ele precum mama lui Lazăr, ce a murit de dorul…plăcintelor. Este o tradiţie creştinească  de a se face pomeni,  pentru odihna sufletească a celor care au trecut în lumea de dincolo.

…Le urăm tuturor celor care poartă prenume de flori un călduros „La Mulţi Ani!”, cu sănătate şi bucurii.

Şi o precizare: în popor se spune că aşa cum este vremea de Florii, la fel va fi şi de Sfintele Paşti.

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail