În zilele de duminică, 23 iunie şi luni, 24 iunie 2024 vom sărbători Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh peste Apostoli. Este un Mare Praznic spiritual ce se cinsteşte la zece zile după Înalţarea Domnului şi la 50 de zile după Paşti, de unde şi numele Duminica Cincizecimii.

Alături de Sfintele Paşti, Rusaliile reprezintă cea mai veche Sărbătoare Creştină, fiind cinstită de pe vremea Apostolilor. Încă din acele vremuri nu se admiteau îngenuncherea şi postirea în zilele Cincizecimii. De asemenea, nu erau permise spectacolele păgâne. Casele se împodobeau cu flori şi ramuri verzi de nuc sau de tei.

Obiceiul decorării cu ramuri verzi s-a păstrat în multe locuri până în zilele noastre, în multe biserici credincioșii aducând şi acum crenguţe verzi de tei sau de nuc. Ele se binecuvintează şi se împart credincioşilor după Slujbă, simbolizând mărturii ale puterii Sfântului Duh, care s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli.

Moşii de Vară

ste un fapt îmbucurător că mai dăinuie în popor felurite tradiții legate de Sărbătoarea Rusaliilor. Ele încep încă de sâmbăta, numită în popor şi Zi a Morţilor ori Moşii de Rusalii sau Moşii de Vară, când are loc pomenirea celor dragi care ne-au părăsit. 

    Există în popor credinţa că sufletele celor morţi părăsesc mormintele în Joia Mare  – dinainte de Pasti – şi „plutesc” printre cei vii timp de 50 de zile, după care se reîntorc în Lumea de dincolo, în ajunul Rusaliilor. Poveştile spun ca ar fi existat cazuri în care spiritele celor morţi nu au fost înduplecate, amânându-se momentul reîntoarcerii,  aşa încât spiritele s-au transformat în nişte persoane ciudate, numite…iele, speriindu-i pe necredincioşi.

      Ca atare se ţineau şi încă se mai ţin anumite ritualuri de îmbunare şi de înduplecare a duhurilor celor plecaţi dintre cei vii. Totodată sunt curăţate mormintele, se plantează flori, se aprind lumânări, iar nevoiașilor li se oferă de pomană colaci, plăcinte, fructe și câte un pahar cu vin.    

    Există superstiții privitoare la „riscurile” pe care le pot avea drumeţii solitari ce merg pe uliţele satului în noaptea de dinaintea Dumincii Cinzecimii de a se întâlni cu…ielele, de aceea trebuie să aibă la brâu fire de busuioc, în felul acesta puterea malefică a respectivelor creaturi dispărând. Superstiţiile populare mai spun că nu era bine să te afli în acea noapte la răscruce de drumuri, la marginea pădurii sau pe malul vreunei ape, spre a nu-ți pierde mințile! Ce care sunt nevoiți să umble în noaptea de Rusalii e bine să aibă în buzunare câțiva căţei de…usturoi.

   Originile acestor mituri, superstiţii, datini se pierd în negura timpurilor,   suprapunându-se ca şi în atâtea alte situaţii peste o Sărbătoare Creştină.

                                                    Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail