Ajunul Crăciunului şi ziua Naşterii Domnului Iisus Hristos reprezintă cele mai mari Sărbători ale creştinătăţii, fiind prăznuite cu mare solemnitate, existând o sumedenie de obiceiuri populare.

Cinstirea datei de 25 decembrie s-a răspândit mai întâi pe continentul nostru începând cu anul 429 d. Hr., atunci când împăratul Iustinian a declarat-o în mod oficial Sărbătoare a Imperiului Roman.

Nu mai intrăm acum în detaliile legate de stabilirea acestei zile fixe din an, nici de înlocuirea celebrelor Saturnalii şi alte petreceri din vechime ori de separarea de Anul Nou şi alte elemente, fiindcă ar fi prea multe de povestit… Cert este că de Crăciun s-au încetăţenit în popor, perpetuându-se  multe tradiţii frumoase, pe care  încercăm să le respectăm cu mic, cu mare.

Colinde, colinde… 

Practic sunt două etape ce marchează importantul eveniment, Ajunul şi Crăciunul propriu-zis. Există în popor o sumedenie de obiceiuri legate de cele două momente, fiecare cu specificul său. Însă colindele, minunatele cântări religioase ce se aud înaintea sosirii fericitei clipe a Naşterii Domnului, se detaşează în mod spectaculos.

În Transilvania există mai multe feluri de asemenea cântări, textele lor diferind de la o zonă la alta, de la sat la oraş. Cele mai interesante au rămas colindele interpretate în grup de mai multe persoane (copii, tineri sau bărbaţi în toată firea), ca şi urăturile strigate la sfârşit. Apoi, flăcăii sunt invitaţi de gazde în casă, fiind omeniţi cu un pahar de vin, o bucată de cozonac, un colăcuţ, nuci, mere, bani.

Bucate speciale 

De la Maria Comşa, o „mătuşă” în etate dintr-un sat aparţinând de comuna Dobârlău, am aflat că în copilărie, în dimineaţa Ajunului, mama sa prepara mai multe feluri de bucate, toate de post. Nu le mai ţin minte denumirile la toate care mi le-a spus, reţinând parcă sarmale din crupe, grâu pisat şi fiert, fasole fiartă şi „sleită”,  ciuperci tocate cu usturoi. După ce trecea preotul cu icoana, spre seară, fiecare membru al familiei sale îşi spunea rugăciunea şi apoi se aşezau la masă.

Trebuiau să fie douăsprezece feluri de mâncare, câte unul pentru fiecare lună a anului. Fireşte, nu puteau fi consumate în acea seară, aşa că ce rămânea se păstra până la Bobotează, unele  resturi fiind puse la fereastră ca să se… „îndestuleze şi morţii”!

Pe parcursul nopţii grupuri de colindători mergeau din casă în casă pentru a vesti Naşterea Domnului.

Erau situaţii când într-o casă se afla câte o tânără care urma să se mărite, fiind colindată în mod special, chiar de alesul inimii.

Felurite obiceiuri şi superstiţii 

Tot în Ajun exista superstiţia (nu ştiu dacă se mai păstrează şi astăzi) ca gospodarii să adune de la rude, cunoştinţe, vecini tot ce au dat cu împrumut, ca să-i prindă marea Sărbătoare a Naşterii Domnului cu bunurile la locul lor în casă. Pentru ca în anul care vine să fie frumoase şi bogate, femeile puneau o monedă  de argint în apa în care se spălau.

În unele sate chiar se stătea la priveghi. Masa se aşeaza în „odaia mare”, neapărat, şi trebuia să rămână întinsă toată noaptea, iar cine avea cămin lăsa focul aprins.

O superstiţie interesantă, întâlnită la Araci, se referea la faptul că, pentru a-şi proteja de farmece copiii şi bărbatul, gospodina aşeza simbolic în cele patru colţuri ale mesei câte un căţel de usturoi!

Odinioară, fetele mari făceau tot felul de vrăji ca să-şi afle ursitul, postind toată ziua. Seara, prima îmbucătură luată în gură trebuia să o pună în brâu…

Tot felul de bunătăţi

Apoi, în primele două zile de Crăciun se mâncă tot felul de bunătăţi preparate din porcul tăiat de Igant: jumări, tobă, cârnaţi, răcituri, sarmale. Toate stropite cu vin bun, iar în final ne îndulcim cu plăcinte, cozonaci, tort.  Tradiţia impune ca membrii familiei să se adune la un loc, copiii să meargă la părinţi, finii la naşi, petrecerile şi voia bună ţinând până seara târziu.

Datina străbună grăieşte că dacă în seara de Ajun cerul va fi senin, chit că e ger, urmează un an cu o recoltă bună.

…Vă urăm, dragi cititori, Sărbători  Fericite şi un An Nou 2013 cu sănătate, bucurii şi împliniri!

La Mulţi Ani!

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail