Pe 24 iunie în fiecare vară are loc Sărbătoarea laică de Sânziene, care se suprapune cu una religioasă ce marchează Naşterea Sf. Ioan Botezătorul.
Este o perioadă din an când au loc o serie de manifestări creştine şi folclorice, cea mai semnificativă urmând să se desfășoare în comuna Valea Mare, cinstindu-se Hramul Mănăstirii „Sf. Ioan Botezătorul”.
În mitologie sânzienele sunt considerate nişte…„zâne” ce plutesc prin aer şi trăiesc prin păduri. Ele se ascund de privirile oamenilor, făcându-şi simţită prezenţa numai în noaptea de 23 spre 24 iunie, odată cu Deschiderea simbolică a Porţilor Cerului. În unele zone din Muntenia şi Oltenia, paznicul de astăzi poartă numele de Drăgaica. Se pare că încă de pe vremea dacilor se omagiau în această zi începutul verii, bogăţia naturii şi recoltele bogate.
Odinioară fetele de măritat culegeau respectivele flori de câmp şi le împleteau într-o coroniţă, pe care o aruncau pe acoperişul casei. Superstiţa populară spunea că fata avea noroc şi urma să-şi găsească curând ursitul dacă florile nu alunecau jos, cununa rămânând agăţată de ţigle ori streaşină. În caz contrar, fata mai avea de aşteptat cel puţin încă un an…
Spre deosebire de alte personaje mitice, despre care am scris nu demult, precum Ielele şi Rusaliile, care se spune că nu ar fi prea prietenoase cu muritorii, Sânzienele sunt binevoitoare omului. Se crede că prin puterea lor inefabilă aduc fertilitate femeilor căsătorite, animalelor, păsărilor şi culturilor agricole. Totodată, ele dau miros şi puteri tainice florilor, tămăduiesc unele boli şi apară lanurile de intemperii şi dăunători.
Naşterea lui Sf. Ioan Botezătorul
Pe 24 iunie se cinsteşte, de asemenea, Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.El a fost fiul preotului Zaharia şi al Elisabetei, născîndu-se într-un sat din Iudeea. Părinţi şi-au dorit până la adânci bătrâneţi să aibă copii dar nu au putut, aşa că s-au rugat toată viaţa pentru aceasta. Naşterea pruncului i-a fost vestită lui Zaharia de Arhanghelul Gavriil, trimisul lui Dumnezeu către neamul omenesc, pe când slujea în Templu: „Nu te teme Zahario, pentru că rugămintea ta a fost ascultată, şi Elisabeta, femeia ta, îţi va naşte un fiu şi-l vei numi Ioan şi vei avea bucurie şi mulţi se vor bucura; căci el va fi mare înaintea lui Dumnezeu şi se va umple de Duhul Sfânt încă din pântecele maicii sale”.
Necrezând aceste vorbe, Zaharia a fost pedepsit să nu mai poată vorbi până la naşterea pruncului, când, revenindu-i glasul, a rostit şi prenumele celui abia venit pe lume. La bucuria aceasta a luat parte şi Fecioară Maria, care a venit degrabă la Elisabeta, rubedenia sa.
Apoi, prin vocea lui Zaharia a grăit Sfântul Duh, care a anunţat poporul că micul Ioan a fost trimis în lume să vestească atunci când va creşte venirea Domnului. Zaharia vorbea şi Duhul Sfânt îl învăţa, iar pruncul creştea şi se întărea cu Duhul până în ziua arătării sale în Israel, când toate acestea s-au împlinit. Tânărul Ioan trezea poporul prin cuvântul lui înflăcărat şi prin botezul pocăinţei. A devenit Profetul cu glas de tunet, ce fulgera împotriva desfrâului regilor, nedreptăţii cărturarilor, a fariseilor şi împotriva păcatului de orice fel. El propovăduia cu putere pe Hristos în ţinutul Iordanului, spunând: „Pocăiţi-vă că s-a apropiat Împărăţia cerurilor”.
„Ziua Universală a Iei” (”La Blouse Roumaine”) este sărbătorită pe 24 iunie de Sânziene
Începând cu anul 2013, Ziua Universală a Iei este sărbătorită pe 24 iunie, de Sânziene, evenimentul celebrând piesa principală a costumului popular românesc, dar şi ideea de feminitate, termenul de „iei” fiind atribuit exclusiv cămăşii populare femeieşti.
„Ziua Universală a Iei” a debutat la iniţiativa comuniţăţii online „La Blouse Roumaine”, proiectul fiind preluat cu succes de comunităţile româneşti din cca. 50 de ţări.
Hramul Mănăstirii “Sf. Ioan Botezătorul” de la Valea Mare
Tot astăzi este Hramul Mănăstirii „Sf. Ioan Botezătorul” de la Valea Mare.După Pandemie se reia vestitul Pelerinaj la care sunt așteptați numeroși credincioși.
Situată pe un deal, într-un loc ce poate fi numit o „Gură de Rai”, aşezarea monahală amintită se găseşte la circa 30 km. de Sf. Gheorghe, putându-se ajunge pe Drumul Judeţean 121A, aflându-se la 7 km. de Întorsura Buzăului.
… Să ne bucurăm de cele trei evenimente importante de astăzi, sperând ca vremea bună să țină cu noi.
Horia C. Deliu