Pe data de 15 august are loc an de an unul dintre marile evenimente ale Creştinităţii, anume  Adormirea Maicii Domnului. Sărbătoare care se numește în popor și  Sfânta Marie Mare ori  Sântămăria Mare. Acum creştinii ortodocşi, catolici şi grecocatolici  o  omagiază pe  ocrotiroarea copiilor, familiei şi a Bisericii. Totodată este şi Ziua Marinei Române, fiind decretată Zi liberă.

Sântămăria Mare reprezintă cea mai mare Sărbătoare a verii. Dincolo de aspectul său pur clerical, oamenii o percep  – mai cu seamă în mediul rural  – ca un prag ce desparte lunile călduroase  ale anului de cele reci.

Locuitorii de la ţară, dar şi din mediul urban, în funcţie de sorgintea familiei, mai cu seamă femeile în etate au ţinut Post timp de două săptămâni. În dimineața de 15 august  credincioșii merg   în număr mare la biserică şi se roagă pentru sănătatea lor şi a familiei, pentru reuşita în căsătorie a copiilor, dar şi pentru vindecări.

A fost o perioadă specială ce a precedat acest eveniment religios, marcată printr-un Post de mai scurtă durată şi care în ordine cronologică este al treilea din an după Postul Paştilor şi cel al Sfinţilor Petru şi Pavel. De reţinut că pe data de 15 august  este  ultimul Praznic Împărătesc din Anul bisericesc, credincioşii pomenind ziua în care Fecioara Maria a închis ochii pentru totdeauna.

Ea  a supravieţuit vreme de 11 ani durerii de a-şi vedea fiul chinuit pe cruce. Cu trei zile înainte de a-şi da ultima suflare, a primit această tristă veste de la Arhanghelul Gavriil, oferindu-i-se astfel  posibilitatea să se pregătească spiritual, să-şi ia adio de la cunoştinţe, fiind gata pentru momentul reîntâlnirii cu Fiul sau. Se spune ca Sf. Duh i-a anunţat pe Apostoli să meargă la Ierusalim ca să participe la înmormântare.

 Maria a fost îngropată în localitatea Ghetsimani, din actualul Israel. Ajuns la trei zile după funestul moment, Apostolul Toma a dorit să-şi ia şi el rămas bun de la Maica Domnului, aşa că a cerut sa fie deschis mormântul. Numai că trupul Sf. Marii dispăruse!  Atunci toţi au realizat că Sf. Născătoare a ajuns în Ceruri…      

În  multe familiile există cel puțin un membru sau mai mai mulţi cu prenumele Maria ori derivate precum Marioara, Mariana, Mioara, Marilena, dar şi Marian şi Marin. Numele de botez amintite sunt foarte populare în România, estimându-se că ar fi peste 2,2 milioane de persoane care le poartă şi le cinstesc. Dintre care  circa 1,8 milioane sunt femei. Cele mai frecvente nume de botez sunt Maria (1,3 milioane), Mariana (274.000), Marioara (65.900),  dar şi Marian (296.400) la care se adaugă Marin (117.560).

Așadar, ați reținut stimați cititori, NU se spune „La mulţi ani” acum sărbătoriților, ci doar pe 8 septembrie, de Sfânta Marie Mică. Le putem însă adresa urări de sănătate, bucurie și împlinirea tuturor dorinţelor! 

Horia C.Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail