Zăbala, Covasna – Duminică, 20 iulie 2025, începând cu ora 11:30, Poiana Sintiliei din comuna Zăbala va găzdui cea de-a XVI-a ediție a îndrăgitului eveniment cultural „Sintilia Zăbălenilor”, organizat de Asociația Cultural -Creștină „Căciula”.
Manifestarea este o adevărată sărbătoare a tradiției, aducând împreună localnici și vizitatori într-o zi dedicată folclorului autentic, bucuriei și legăturii cu valorile strămoșești.
„Sintilia” este legată de vremurile când, în preajma sărbătorii Sfântului Ilie, ciobanii coborau de la munte pentru a-şi găsi nevastă.
În județul Covasna, astfel de manifestări au loc anual. Despre originile și semnificația acestei Sintiliilor, ne-a spus mai multe, cu ani în urmă, dr. Ioan Lăcătușu, arhivist:
„După cum este cunoscut, una dintre ocupațiile de bază ale românilor din Arcul intracarpatic, respectiv din Curbura interioară a Carpaților, a românilor din Brețcu, Zăbala, Covasna, Zagon, Întorsura, din cele mai vechi timpuri, a fost păstoritul, respectiv păstoritul transhumant (…) Oierii covăsneni, brețcani, zăbăleni, erau proprietari de turme deosebite. Oieritul a fost o ocupație de bază, și atunci. (…) Iarna, neexistând condiții – furajele corespunzătoare, ei practicau transhumanța și astfel, plecau cu oile în transhumanță, peste munți, în Dobrogea și până în Caucaz au ajuns. Sute de ani, acest pășunat pendulatoriu, de o parte și de alta a Carpaților, a însemnat și o modalitate de păstra unitatea românilor, tradițiile, limba. Oierii transportau carte, se căsătoreau cu fete de dincolo, aduceau mărfuri (…). Bineînțeles, fiind plecați atâta timp cu turmele la păscut, ei aveau o legătură strânsă cu comunitatea locală, comunitate în care se prelucrau produsele, în care își creșteau copiii. Și atunci, se organiza, în vechime, de ziua de Sfântul Ilie, această venire a lor acasă, care era un întreg ritual; se desfășura pe parcursul a minimum trei zile; instituția principală era biserica, ei veneau, se spovedeau, participau la Sfânta Liturghie și se organiza această petrecere populară, care avea, printre altele, un obiectiv principal, găsirea mireselor, sau întemeierea viitoarelor familii. Pe scurt, pe baza acestor motivații, s-au format în decursul anilor tradiții deosebite, s-au păstrat jocurile, cântecele și tot ceea ce înseamnă arsenalul acestei sărbători care este menționată în documente și care iată, spre bucuria noastră, în forme ușor actualizate, se practică astăzi la Zăbala, la Covasna, și sperăm noi că în perspectivă și în alte localități. Deci, Sintilia este o sărbătoare, un punct de referință, o sărbătoare pierdută în negura vremurilor, o sărbătoare deopotrivă românească, creștinească, o sărbătoare cu impact deosebit asupra comunităților locale, o sărbătoare care asigura legătura ciobanului cu Dumnezeu și cu comunitatea locală, o sărbătoare care merită continuată.” – a declarat dr. Ioan Lăcătușu.
Evenimentul este, așadar, dedicat tradiției și valorilor lăsate din străbuni, iar organizatorii îl pregătesc cu atenție, din timp.
În acest an, pe scena Sintiliei de la Zăbala vor urca artiști îndrăgiți, precum: Alina Pinca, Adina Roșca și Cătălin Doinaș, Dimitriu Elena, Nicu Stoica.
Evenimentul va fi animat și de ansambluri de dansuri populare, printre care: Junii Covăsneni, Românașul, Corul Voineștenii, Grup’24
Participanții sunt invitați să se bucure de muzică tradițională, dansuri populare, preparate culinare delicioase și surprize pentru toate vârstele. Sărbătoarea este organizată de Asociația Cultural-Creștină din Zăbala, cu sprijinul Primăriei Zăbala, al Consiliului Local, al Centrului Cultural al Județului Covasna.
Organizatorii îi îndeamnă pe toți cei care iubesc tradițiile românești să participe cu sufletul deschis:
„Sintilia Zăbălenilor a XVI-a ediție vă așteaptă cu sufletul deschis! Vă invităm să petrecem împreună o zi de tradiție, voie bună și bucurie în inima comunității! Muzică, dansuri populare, mâncare bună și surprize pentru toate vârstele!
În 20.07.2025, ora 11:30. Vino și tu să păstrăm tradițiile vii!”- au transmis aceștia.
Ana -Alina Ciorici Costache
Foto: Arhiva Mesagerul de Covasna
Citește și: Sărbătoare la Zăbala: „Sintilia Zăbălenilor a adunat sub Căciula noastră români de pretutindeni”