Locuitorii din Voineștii Covasnei se pregătesc de zor pentru sărbătoarea comunității de la sfâștitul acestei săptămâni, NEDEIA MOCĂNEASCĂ.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 20 iulie, când este prăznuit Sfântul Ilie, și diminică, 21 iulie a.c., în Valea Zânelor din localitate.

Sântilia era, în trecut, sărbătoarea pastorală care avea loc în ziua de  „Sfântul Ilie”, când ciobanii, mai ales cei tineri, conform obiceiului,  coborau ca să-şi aleagă viitoarele neveste. În sunetele muzicii, flăcăii îşi alegeau perechea cu care dansau apoi toată ziua.

În zilele noastre, Sântilia constă în prezentarea unei nunţi tradiţionale, la care participă toată suflarea comunităţii. „Actorii” – îmbrăcaţi în costum  popular – întruchipează toate personajele unei nunţi adevărate: perechea de miri, naşii, vornicii, socrii mari şi mici, nuntaşii, şi cu toate obiceiurile practicate în zonă: cursa de cai, cerutul miresei, hora miresei, conchioluitul miresei, descălţatul naşilor, Hora Sântiliei.

Meșterii populari își prezintă meșteșugurile, oierii își expun publicului animalele și produsele din lapte de oaie.  Spectatorii pot gusta din produse tradiționale păstorești, artiștii și dansatorii prezintă pe scenă cântece și dansuri populare” a transmis Florin-Dumitru Balea, vicepreședinte al ACCJT.

Mesagerul de Covasna a fost prezent, ani de zile, la Nedeia Mocănească  din Voineștii- Covasnei, loc în care natura, oamenii, caii și oile din stână formează un tablou ce ne înfățișează doar frumusețea tradițiilor milenare, voia bună pe care doar la „o nuntă” o poți trăi în acel fel aparte pe care aceasta o aduce în sânul unei comunități, precum și bucuria de-a fi împreună prin cântec, joc și voie bună.

La ediția din acest an, pe scenă vor urca interpreți de muzică populară, și nu numai, precum  și ansambluri de dansuri populare românești din Covasna și alte localități ale județului, dar și invitați de seamă, printre aceștia numărându-se: Corul „Voineștenii”, Ansamblul „Junii Covăsneni”  și Ansamblul „ Românașul” din localitate, cu solistele Daria Muntean, Sânziana Mircea, Ana Maria Papuc, Anastasia Cosnean și Antonia Solomon; Corul „Voievozii Munților” din Vâlcele;  Ansamblul folcloric „Piatra Mare” din Dobârlău; Ansamblul „ Cununa Carpaților” din Sita Buzăului; Ansamblul „Ceata Opincuța” din Sfântu Gheorghe; Grupul Vocal Bărbătesc „Pădurenii” din Barcani, Grupul Folcloric „ Răzeșii” din Tupilați, Neamț, Ansamblul, „Poenița” din Brașov și interpreții Andrea Popa, Tudor Mircea, Alexandru Baciu, Horia Comșa, George Burnichi. Invitații de seamă ai Nedeii Mocănești sunt binecunoscuții și îndrăgiții artiști Paula Hriscu, Mihaela Grindean, Marius Ciprian Pop și  Robert Târnăveanu. 

Evenimentul este organizat de  Asociaţiea Cultural-Creştine „Justinian Teculescu” şi Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine Covasna, cu sprijinul autorităţilor locale şi judeţene şi al mai multor agenţilor economici din zonă.

Maria Crețu-Graur

Foto: Arhiva Mesagerul de Covasna

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail