De fiecare dată când conduci, mașina ta trebuie să funcționeze la parametri optimi. Acest lucru este esențial atât pentru siguranța ta, cât și a celorlalți pasageri și participanți la trafic. O singură defecțiune tehnică ar putea conduce la apariția unor situații neplăcute, cum ar fi accidente, care ar putea îngreuna traficul și chiar conduce la vătămare corporală. Din fericire, la ora actuală avem la dispoziție toate informațiile necesare pentru a identifica semnele apariției unor defecțiuni tehnice, precum și a celor pe care este indicat să le luăm în considerare chiar înainte de a pleca la drum. Cu scopul de a veni în ajutorul tău, am pus la punct pentru tine un ghid cuprinzător cu tot ceea ce trebuie să știi despre bujiile incandescente!
Ce sunt bujiile incandescente?
Din punct de vedere tehnic, bujiile incadescente reprezintă componente cilindrice în care este prezent un element de încălzire la un capăt, alături de o conexiune electrică identificată la celălalt capăt. Corpul unei bujii incandescente este obținut dintr-un electrod central, alături de o bobină de reglare. În același timp, piulițele hexagonale utilizate pentru strângerea și deșurubarea bujiilor sunt poziționate chiar sub conectori.
Fotografie cu bujiile incandescente copiate din autodoc24.ro
În momentul în care curentul electric trece prin vârf, acesta generează o lumină vizibilă asemănătoare cu cea a unui uscător de păr. Căldura generată este utilizată pentru a crește temperatura motorinei chiar înainte de aprindere, ceea ce face ca autoturismul să fie mai ușor de pornit și contribuie la ardere, de fiecare dată când blocul motor este rece. În plus, este important de precizat faptul că filamentele bujiilor sunt obținute din metale rare, însă foarte durabile, precum platina sau iridiul.
Ce tipuri de bujii incandescente există?
La ora actuală, autoturismele mai vechi cu motor diesel folosesc un alt termen pentru bujiile incandescente. În cazul acestora, șoferul este nevoit să rotească parțial cheia și să aștepte ca bujiile incandescente să se preîncălzească, spre deosebire de autoturismele noi. Spre exemplu, în acest caz pornirea este mai rapidă și mai eficientă, datorită faptului că cilindrul atinge o temperatură optimă în maxim un minut.
Care sunt semnele că bujiile incandescente nu mai funcționează corespunzător?
Problemele apărute la nivelul bujiilor incandescente sunt ușor de identificat. În general, vorbim despre:
- Autoturismele au dificultăți la pornire – bujiile incandescente sunt deseori cauza apariției unor dificultăți de pornire. Acestea își fac cel mai des simțită prezența pe măsură ce temperatura aerului scade în timpul lunilor de iarnă. În momentul în care motorul este încălzit, este mult mai ușor ca acestea să fie repornit;
- Martorul de avertizare cu privire la bujiile incandescente se aprinde în bord – unele mașini vor avea un senzor încorporat care informează șoferul cu privire la faptul că bujiile incandescente nu mai funcționează corect. Acest indicator are forma unei lumini galbene intermitente, care seamănă cu o bobină. În cazul altor mașini, mesajul de avertizare ar putea fi prezent pe un afișaj digital;
- Fum de evacuare – în cazul în care mașina ta se confruntă cu un fum de evacuare, acesta este un indicator cu privire la prezența unor probleme la nivelul bujiilor incandescente, în special dacă acesta își face simțită prezența la scurt timp după aprindere. Din punct de vedere tehnic, acest lucru se explică prin faptul că nivelul de combustibil nu este suficient de fierbinte pentru a reuși să ardă corespunzător;
- Motorul nu reușește să se aprindă – situațiile de rateu în ceea ce privește motorul pot fi cauza datorată bujiilor incandescente.
Toate aceste informații sunt extrem de importante, în special atunci când te interesează să știi cât mai multe lucruri despre bujiile incandescente și buna lor funcționalitate.