Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna a întocmit un „top 10” al meseriilor care au generat cei mai mulţi şomeri în ultimul an, printre aceştia numărându-se muncitorii necalificaţi, vânzătorii, tâmplarii şi contabilii.
Directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că în „stoc” există peste 1.000 de muncitori necalificaţi care au lucrat în industria prelucrătoare, la întreţinerea drumurilor ori ca manipulanţi de mărfuri, precum şi 127 de persoane care, înainte de a intra în şomaj, au lucrat ca vânzători în magazine sau pieţe.
De asemenea, în evidenţele AJOFM Covasna sunt înregistrate 90 de persoane specializate în îngrijiri şi supravegheri la domiciliu, 64 de magazineri, 54 de tâmplari şi 52 de contabili care nu-şi pot găsi un loc de muncă.
Kelemen Tibor a precizat că, în prezent, rata şomajului în judeţul Covasna se situează la 7,99% faţă de aproape 5 procente la nivel naţional, iar mai mult de jumătate din cei 7.525 de şomeri înregistraţi oficial au doar studii elementare, adică au absolvit opt clase ori chiar mai puţin.
Printre şomeri se regăsesc şi 190 de persoane cu studii superioare, a mai spus Kelemen Tibor, arătând, totodată, că oferta de locuri de muncă pentru această categorie este extrem de redusă. Practic, din cele aproape 140 de locuri de muncă vacante anunţate săptămânal, maximum 10 sunt destinate absolvenţilor de facultate, iar de regulă sunt în domeniul asigurărilor.
Lipsa locurilor de muncă şi cererea mare a făcut ca şi salariile să fie mai scăzute în judeţul Covasna comparativ cu alte judeţe din ţară, majoritatea covăsnenilor fiind plătiţi la nivelul salariului minim pe economie.
Potrivit datelor oficiale prezentate de conducerea AJOFM, în judeţul Covasna salariul mediu brut este de 1.214 lei faţă de 2.066 de lei cât se înregistrează la nivel naţional.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES