Aproximativ o mie de persoane au participat ieri  după-amiază la manifestările organizate la Sfântu Gheorghe de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) cu prilejul Zilei libertăţii secuieşti, în cadrul cărora s-a scandat . . ţinutul secuiesc nu este România” şi Piară Trianonul”.

Manifestările au început cu o adunare la statuia păsării Turul dezvelită anul trecut, care potrivit mitologiei maghiare i-ar fi călăuzit pe strămoşii acestui popor din Asia până în Europa, adunare în cadrul căreia s-a dat citire unei petiţii adresate Guvernului, Parlamentului şi preşedintelui României cu privire la autonomia ţinutului secuiesc, respectiv a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş. Manifestanţii s-au încolonat şi au pornit apoi spre sediul Prefecturii din Sfântu Gheorghe pentru a preda petiţia spre a fi transmisă autorităţilor de la Bucureşti şi şi-au exprimat prin huiduieli nemulţumirea că prefectul Sebastian Cucu a plecat acasă după încheierea programului de lucru, prin urmare nu i-au putut înmâna personal documentul.

Atât pe traseu, cât şi în faţa Prefecturii, manifestanţii au scandat sloganuri precum „Autonomie”, „ţinutul secuiesc nu este România” şi „Piară Trianonul”. De asemenea, ca şi la alte adunări de până acum, s-a cântat imnul secuiesc şi cel al Ungariei. Printre participanţi s-au numărat şi reprezentanţi ai Mişcării tinerilor din cele 64 de comitate, o organizaţie de extremă dreaptă. Manifestările de la Sfântu Gheorghe s-au încheiat fără incidente.

La Târgu Mureş circa 300 de persoane s-au adunat marţi-după amiază la Monumentul martirilor secui, unde au spus rugăciuni, au cântat melodii bisericeşti, au aprins lumânări şi au depus flori. Manifestarea a fost scurtă şi s-a desfăşurat paşnic.

Anul acesta Primăria Târgu Mureş a refuzat să autorizeze un marş pe străzile oraşului cu prilejul Zilei libertăţii secuilor, ca urmare a încălcării Legii privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice la ediţiile anterioare. Anul trecut, în 10 martie, participanţii la comemorare au adoptat prin urale un manifest prin care se solicita autonomia ţinutului secuiesc, iar la îndemnul organizatorilor s-au deplasat către Prefectura Mureş pentru a depune manifestul. Pe parcursul deplasării către centrul oraşului, într-un marş neautorizat, unii participanţi s-au îmbrâncit cu jandarmii, au aruncat cu petarde, au cerut anularea Tratatului de la Trianon şi au scandat lozinci cu caracter xenofob. Incidentele s-au soldat cu aplicarea a 11 amenzi contravenţionale, iar Jandarmeria Mureş a sesizat Parchetul în trei cazuri de natură penală. Primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea a explicat că nu a autorizat marşul pentru că doreşte ca oraşul să fie unul al „armoniei, nu al conflictelor”.

 Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail