Şi anul acesta, tinerii români şi maghiari vor petrece împreună de „Zilele Sfântu Gheorghe” la Cortul de Tineret ce va fi amplasat în curtea Primăriei municipiului.

Astfel, organizaţiile române şi maghiare de tineret au conceput împreună o mulţime de programe ce vor avea loc la Cortul de Tineret, amplasat în curtea Primăriei. Acolo, timp de trei zile, între 26- 28 aprilie vor fi organizate mai multe activităţi, care mai de care mai interesante. Potrivit organizatorilor, aproximativ 100 de voluntari, români şi maghiari deopotrivă, se vor implica activ în realizarea programului.

„Cu siguranţă, în Sfântu Gheorghe a fost o mare premieră când în 2009 ne-am hotărât să facem corturile de tineret împreună şi am avut câteva activităţi comune în acel prim an. După aceea, în 2010, nu am mai renunţat la ideea de a avea un cort comun în care am avut activităţi şi separate şi împreună. Evident, am făcut şi activităţi pentru identitatea fiecăruia, dar am avut, şi în fiecare an încercăm să avem mai multe activităţi comune prin care să atragem cât mai mulţi tineri, indiferent de etnia din care fac parte”, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, coordonatorul de programe, Mădălin Guruianu.

Prezenți la conferința de presă, Robert Gruman, inițiator al evenimentului în urmă cu 5 ani și Kelemen Szilard, responsabilul desemnat anul acesta de Asociația HARIT, a tinerilor maghiari, au insistat asupra importanței mesajului de normalitate și bună colaborare între tineri, care este transmis de câțiva ani buni la Sfântu Gheorghe. „Credem că este unul dintre cele mai importante mesaje de normalitate transmise de câțiva ani de tinerii din Sfântu Gheorghe, care știu, pot și reușesc să se distreze împreună, organizând în același timp o suită de manifestări culturale și educative pentru comunitate” a declarat Robert Gruman, inițiator, alături de Mădălin Guruianu a Cortului de Tineret cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe.

Deschiderea oficială a cortului va avea loc vineri, 26 aprilie. Timp de trei zile, acolo vor fi organizate o mulţime de programe. Dintre acestea amintim acum doar recitalul muzical bilingv al tinerilor din Asociaţia „Ecou”, interviurile şi sesiunile de autografe cu Voltaj şi Smiley, recitalul lui Flavius, „micul toboşar minune” din Întorsura Buzăului, concertul Youvennis Group, concursul de beatbox, recitaluri ale cântăreţilor locali de beatbox, bulzul tradiţional pregătit în parteneriat cu Consiliul Elevilor din Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi” şi diverse programe organizate în parteneriat cu Debate Club Sfântu Gheorghe.

În premieră:„Saint George got talent!”

Mădălin Guruianu a declarat că anul acesta va fi organizat, în premieră, un concurs cu premii pentru tinerii cu diverse talente şi abilităţi – „Saint George got talent”: „Una dintre premierele pe care vrem să le aducem anul acesta şi care sperăm că va fi de bun augur pentru tineri este organizarea unui concurs de talente, Saint George got talent! Concursul este organizat, bineînţeles, împreună cu tinerii maghiari, şi vom avea nişte preselecţii înainte, pe care le vom anunţa”, a explicat Mădălin Guruianu. Concursul va avea loc duminică, 28 aprilie.

Treasure Hunt

Alt proiect pe care organizaţiile române şi maghiare de tineret îl au în comun şi care se organizează de cinci ani de zile este „vânătoarea de comori”- Treasure Hunt.

„Treasure Hunt, de fapt, e un pretext de a redescoperi foarte multe clădiri vechi, de a redescoperi adevărata istorie a oraşului, de a redescoperi multe din frumuseţile uitate ale acestui oraş, ca să nu mai spun despre componenta lui multiculturală. Este evident că sunt foarte puţini români care au mers la anumite monumente foarte importante care există în acest oraş, şi care ţin cumva de cultura maghiară, dar şi invers”, a explicat Mădălin Guruianu.

Biblioteca Vie îşi va aştepta vizitatorii

Unul dintre programele permanente ale Cortului de Tineret este „Biblioteca Vie” – un program de „lectură directă”, pentru eliminarea prejudecăţilor şi dezvoltarea empatiei- organizat în parteneriat cu tinerii maghiari. Şi anul acesta, mai multe „cărţi vii” îi vor aştepta pe cei interesaţi să le cunoască povestea ascunsă în paginile vieţii lor. Anul trecut, succesul acestui program a depăşit aşteptările organizatorilor: „Au fost foarte mulţi tineri, şi nu numai tineri, care au încercat să pună întrebări personalităţilor pe care noi le-am adus acolo. Erau, evident, români şi maghiari, oameni interesanţi pe care îi are acest oraş, această comunitate”, a declarat Mădălin Guruianu.

 

Jocuri de societate, şah, face painting şi expoziţie de dinozauri

Un alt program permanent este „Games for fun”, şi acesta organizat în parteneriat cu tinerii maghiari.

„Games for fun este un program de jocuri de societate, boardgames şi mai ales de şah – împreună cu Clubul de şah Cavalerul încercăm să dezvoltăm acest lucru. Continuăm programul de Face Painting (pictură pe faţă) care anul trecut a avut, foarte multă cerere şi, în premieră, vom avea o expoziţie cu dinozauri făcuţi în Sfântu Gheorghe. În preajma Cortului vor putea fi văzuţi mulţi dinozauri artizanali, făcuţi în mărime de aproximativ 4 metri”, a explicat Mădălin Guruianu. Potrivit acestuia, expoziţia „Lava Theme Park and Expo” va fi deschisă publicului şi fiecare dintre copiii prezenţi vor putea face acolo fotografii sau vor avea chiar nişte amintiri pe care le vor putea lua cu ei.

Premieră: „Capitala Studenţilor”

O altă premieră a acestei ediţii ale „Zilelor Sfântu Gheorghe” este dezbaterea „Capitala Studenţilor, Bucureşti vs. Cluj”.

„Capitala Studenţilor” este o dezbatere amplă dacă Bucureşti sau Cluj Napoca ar trebui să fie desemnată „Capitala Studenţilor” (…) Este cumva o combinaţie între Saint George City of Debate şi Shortcut, două proiecte care credem noi că au făcut bine acestui oraş şi oamenilor care l-au vizitat (…) Evident că până la urmă este un pretext ca 30 de tineri studenţi, nu numai din Sfântu Gheorghe, ci şi invitaţi de-ai lor, care sunt în cele două mari centre universitare să vină la Sfântu Gheorghe şi să ne povestească de ce ar trebui ca tinerii noştri să plece într-unul dintre cele două oraşe să studieze”, a explicat Mădălin Guruianu. Potrivit acestuia, ”cele două echipe, compuse din cel puţin 15 oameni fiecare, vor fi conduse de patru dintre tinerii exponenţiali din Sfântu Gheorghe. Delegaţia din Capitală va fi condusă de Laura Ardeleanu, studentă anul III la Facultatea de Relaţii Internaţionale a Academiei de Studii Economice şi de către Emil Pantelimon, absolvent al Facultăţii de ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, iar cea din Capitala Transilvaniei îi va avea în frunte pe Călina Cruceriu, studentă în anul I la Facultatea de Sociologie / Resurse Umane a Universităţii Babes-Bolyai şi pe Vlad Vidican, student în anul III la Facultatea de Drept a aceleiaşi Universităţi din Cluj.

În numerele viitoare ale ziarului nostru vom reveni cu programul detaliat al activităţilor ce vor avea loc la Cortul de Tineret.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail