Patruzeci de tineri instituţionalizaţi din judeţele Covasna şi Harghita vor participa la un proiect, iniţiat de Teatrul independent Osono din Sfântu Gheorghe, ce are ca scop îmbunătăţirea percepţiei de sine şi relaţionării cu societatea.
Managerul teatrului, Fazakas Misi, a precizat că proiectul intitulat „Ecoul din colţ” se va desfăşura pe parcursul lunilor octombrie şi noiembrie a.c, iar tinerii vor fi implicaţi în diverse activităţi şi evenimente culturale, respectiv expoziţii de artă fotografică, spectacole de teatru şi realizarea unui film documentar.
„Unul dintre produsele proiectului va fi un docu-art, adică un film documentar-portret, care va fi realizat prin stimularea tinerilor implicaţi în proiect de a se confesa şi a reface drumul formării lor, cu momentele despre care ei cred că şi-au pus amprenta asupra identităţii lor, asupra felului cum se văd pe ei înşişi şi, implicit, asupra felului cum îşi văd trecutul, prezentul şi viitorul. Rostul acestui film este stimularea tinerilor de a trece prin experienţa unei autodescoperiri de care să se bucure. În acelaşi timp, se va realiza şi un material fotografic cu portretele tinerilor participanţi în proiect, însoţite şi de citate alese chiar de ei, care vor fi reunite într-o expoziţie al cărei vernisaj va avea loc în această toamnă la Sfântu Gheorghe şi la Miercurea Ciuc”, a declarat Fakazas Misi.
Acesta a mai adăugat că proiectul se doreşte a fi un „promotor” în efortul de susţinere a tinerilor instituţionalizaţi, care, din cauza situaţiei de incertitudine în care trăiesc, devin „vulnerabili şi expuşi riscului de a fi marginalizaţi şi respinşi în încercările lor de a relaţiona şi a-şi găsi un drum în viaţă”.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţele Covasna şi Harghita şi este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Oana Mălina NEGREA/ AGERPRES