Teatrul Independent „Osonó” a anunțat că va derula în lunile octombrie și noiembrie, un proiect de intervenție culturală, oferind un spaţiu de întâlnire şi dialog cu peste 300 de tineri marginalizați, din șase județe.
Proiectul, intitulat „Chipul din oglinda apei – program de educație teatrală pentru tinerii marginalizați” – se va derula prin Asociația trupei „Osonó, Asociația „Bolyongó / Hoinarul”, în parteneriat cu mai multe instituţii – Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, școli, licee, primării și case de cultură din șase județe, precum Covasna, Brașov, Harghita, Mureș, Cluj și Satu Mare. Proiectul este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN.
„Nucleul proiectului, în care vor fi implicați peste 300 de tineri, constă în prezentarea spectacolului de teatru social Chipul din oglinda apei, urmat de workshop-uri (ateliere – n.r.) de educație teatrală. Pe lângă prezentarea spectacolului și susţinerea workshop-ului, Proiectul mai implică şi realizarea unui material video despre viața de zi cu zi a tinerilor participanți. Este vorba de un scurt-metraj de 20 de minute, care va cuprinde confesiunile tinerilor participanţi. ”- a explicat managerul Teatrului Independent „Osonó”, Fazakas Misi.
Astfel, începând de mâine, 6 octombrie și până în 15 octombrie, dar și în perioada 2-4 noiembrie, trupa va susține 19 reprezentaţii teatrale, cu „Chipul din oglinda apei” și ateliere, a menționat Fazakas Misi.
Spectacolul documentar „Chipul din oglinda apei” este în repertoriul Teatrului Independent „Osonó” din anul 2011, iar în februarie 2020 a avut loc reprezentaţia cu numărul 573. Acest spectacol rezistă în repertoriul Trupei „Osonó” de aproape un deceniu şi se bucură de un real succes naţional şi internaţional („Chipul din oglinda apei” a avut reprezentaţii în 24 de ţări de pe 3 continente), datorită substanţei sale inovative, a transmis managerul trupei.
Mai precis, este vorba de un concept teatral inovativ care permite dezvoltarea scenariului iniţial, prin explorarea subiectivităţii unor noi participanţi şi adăugarea de noi confesiuni, prin diversificarea formelor de expresie umană şi artistică şi prin raportarea continuă la realitatea curentă şi la diverse publicuri ţintă. Nu întâmplător, acest spectacol reflectă perfect misiunea Teatrului Independent Osonó, pe care regizorul Fazakas Misi a formulat-o astfel: „Noi funcționăm ca un teatru social. Încercăm să reacționăm la fenomenele, energiile din societatea noastră. Producem spectacole rar, după perioade lungi de documentare şi reflecţie, numai când simțim actualitatea unor întrebări / probleme, la care încercăm să răspundem împreună cu spectatorii.”
Astfel, spectacolul de teatru-documentar „Chipul din oglinda apei se integrează perfect în cadrul actualului proiect de intervenţie culturală, în sensul că în jurul temelor sale se deschide un spaţiu de întâlnire şi dialog cu tinerii marginalizați, a arătat Fazakas Misi.
„Spectacolul aduce în prim plan probleme şi date statistice actuale din România, referitoare la școlarizare, abandon familial, abandon școlar, avort, numărul crescut al divorțurilor, neîncrederea în autoritățile publice, inconsecvenţa programelor de școlarizare și lipsa modelelor din viaţa copiilor şi tinerilor. După fiecare reprezentaţie cu Chipul din oglinda apei, tinerii spectatori vor participa la workshop-uri de educație teatrală și vor fi implicaţi într-o dezbatere pe marginea temelor atinse în spectacol, teme care au legătură şi cu problemele reale – individuale, de grup şi comunitare – cu care se confruntă în viaţa reală aceşti tineri.”- a declarat managerul trupei.
În anul 2018, Teatrul Independent „Osonó” a derulat – prin Asociația sa, Bolyongó / Hoinarul – un proiect inedit, desfășurat în județele Covasna și Harghita, care se adresa tinerilor ce beneficiau de activitatea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din cele două judeţe. Proiectul „Ecoul din colț” – co-finanțat tot de Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN, în aria Intervenție culturală – a vizat îmbunătățirea percepției de sine în rândul a 40 de tineri instituționalizați din județele Covasna și Harghita, prin tabere de creații, participare la diferite evenimente culturale, organizarea de mai multe expoziții de fotografii de tip portret și realizarea unui material-audio-vizual despre proiect.
Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN precizează că proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia acestei instituţii. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele lui pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea Trupei Osonó.
„Osonó” a aniversat în februarie 27 de ani de existență. A debutat ca trupă şcolară de teatru, dar de câţiva ani funcţionează după toate regulile unui teatru alternativ independent.
„Teatrul <<Osonó>> este o iniţiativă teatrală independentă, un atelier cultural, unde tinerii au şansa de a experimenta diverse formule teatrale contemporane. <<Osonó>> produce spectacole de teatru, organizează workshop-uri şi training-uri pentru tineri şi adulţi, iar toate reprezentaţiile sale teatrale sunt urmate de dialoguri cu spectatorii, cu scopul de a exersa împreună comunicarea pe teme de interes comun. Proiectele educaţionale şi sociale ale trupei sunt gândite drept spaţii de întâlnire şi dezbatere pe teme de maximă actualitate, unde participanţii trăiesc o intensă experienţă a cunoaşterii de sine, prin confruntarea cu ceilalţi (…)” – se arată pe site-ul „Osonó”.
Ana Ciorici COSTACHE
foto: arhiva „Osonó”