Ca în fiecare toamnă târzie, când frumoasele amintiri și melancolia ne copleșesc, mai ales dacă mai aveam în glastră vreun buchet de crizanteme, un posibil balsam sufletesc îl reprezintă ascultarea și, eventual…fredonarea romanțelor. Fiind un gen muzical destul de pretențios, cu particularități aparte, ce necesită o anumită stare de spirit, doar muzicienii cu har reușesc să transmită publicului emoția autentică.

 Așa se face că Opera Brașov în parteneriat cu Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște a programat pentru sâmbătă, 4 decembrie 2021, de la ora 18.30, în cocheta sală a prestigioasei instituții lirice din municipiul de sub Tâmpa un Concert Extraordinar intitulat semnificativ „Tinerețea Romanței”. Evenimentul face parte din Programul Naţional de Concerte cu această titulatură, care se desfășoară sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO și care continuă seria concertelor de mare succes desfășurate an de an din 2017 sub genericele „Romanţa ne unește”, „Comori ale Romanţei” şi „Izvoare ale Romanţei”, ca evenimente asociate Festivalului Naţional  „Crizantema de Aur” de la Târgoviște. (La care și autorul acestui articol a avut bucuria să ia parte la toate edițiile de după 1990 – în total au fost 54 – și să relateze de la fața locului).

Programul constă într-o serie de concerte de gen aflate în plină desfășurare susţinute în mari oraşe din România și în Republica Moldova, cu orchestre profesioniste, la care participă laureaţi ai Festivalului Naţional „Crizantema de Aur”, alături de prestigioşi interpreţi din fiecare zonă istorică. Cap de afiș și la Brașov este binecunoscuta solistă Alina Mavrodin Vasiliu, director artistic al Festivalului de la Târgoviște, sufletul și inima cunoscutei manifestării.

Pe afiș figurează, de asemenea, numele unor apreciați soliști ai Operei. În primul rând cel mai titrat promotor al romanței din zona noastră, baritonul Lorand Cristian. El a fost câștigător al Trofeului Festivalului în anul 1989, izbândă ce avea să-i schimbe viața, înscriindu-se la Conservator și devenind cântăreț de …operă! De atunci a mai participat în recitaluri la multe alte ediții, inclusiv anul acesta, dând curs invitației Alinei Mavrodin Vasiliu, care îl prețuiește foarte mult. Va evolua și valorosul tenor Ciprian Cucu, membru al Cvintetului de renume – „Anatoly”- care va interpreta  noua și superba romanță „Lasă toamnă”. Este creația integrală a maestrului conf. dr. Petre -Marcel Vârlan, cu care a câștigat în 2021 Premiul Special „Ionel Fernic” la Secțiunea Creație. Vor mai evolua și alte voci remarcabile, precum sopranele Lăcrămioara Schuller, Mădălina Bourceanu, Maria Catrina, Simona Manole, mezzosoprana Sonia Hazarian și baritonii Alexandru Aghenie,Valentin Marele, Ștefan Schuller.

Vor fi acompaniați la pian de Sena Ducariu, iar la vioară, de Cătălin Floroiu. Scenografia îi aparține Rodicăi Garștea. Regie scenă: Dan Antipa. Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Primăriei municipiului Brașov.

Alina Mavrodin Vasiliu

Cum spuneam, vedeta serii este frumoasa și distinsa interpretă Alina Mavrodin Vasiliu, care prin recitalurile sale oferă de fiecare dată o notă de eleganță și emoție stenică oricărui concret. Dar să conturăm un portret al artistei, pentru cei care nu cunosc unele date biografice. S-a născut în județul Dâmbovița, în stațiunea balneară Pucioasa.

A studiat pianul şi violoncelul la Liceul “Dinu Lipatti” din Bucureşti, posedând și o voce deosebită. În loc să urmeze Conservatorul, cum ar fi fost normal, a preferat în mod curios să studieze  Facultatea de… matematică din Iaşi!!! Pe care a și absolvit-o, fiind repartizată în județul Covasna, ajungând să predea în comuna Brăduţ. Însă pasiunea pentru muzică nu a părăsit-o niciodată, stimulând-o să se implice în felurite proiecte culturale, fie cu elevii săi, fie pe cont propriu.

A studiat pianul şi violoncelul la Liceul “Dinu Lipatti” din Bucureşti, posedând și o voce deosebită. În loc să urmeze Conservatorul, cum ar fi fost normal, a preferat în mod curios să studieze  Facultatea de… matematică din Iaşi!!! Pe care a și absolvit-o, fiind repartizată în județul Covasna, ajungând să predea în comuna Brăduţ. Însă pasiunea pentru muzică nu a părăsit-o niciodată, stimulând-o să se implice în felurite proiecte culturale, fie cu elevii săi, fie pe cont propriu. Așa a ajuns în vara anului 1987 să concureze la celebrul Festival de Muzică Ușoară de la Mamaia, unde a obținut Trofeul de Interpretare. Un succes uriaș. Urmat de un altul, la fel de mare – Premiul 1 la faimosul Concurs “Steaua fără nume” al singurului post de televiziune pe atunci, TVR. Firește, a devenit imediat o vedetă, autoritățile județene încântate de performanțele sale transferând-o la Sf. Gheorghe, pentru a activa la Palatul Copiilor. Cu acel prilej am cunoscut-o și eu pe exuberanta Alina, despre care am scris elogios în paginile cotidianului ”Cuvântul Nou”. A fost un prim articol, urmate de nenumărate altele în cei …35 de ani de când ne cunoaștem!

…Și a venit Revoluția din decembrie 1989, după care profesoara Alina  Mavrodin s-a reîntors în Dâmbovița natală, începând o nouă poveste de succes: în viață și profesie. Aici l-a cunoscut pe dinamicul om de presă Teodor Vasiliu, care fusese implicat în prezentarea a numeroase ediții ale Festivalului de romanțe ”Crizantema de Aur” și așa tânăra solistă s-a apropiat de acest gen muzical atât de frumos. S-au căsătorit, apoi au pus bazele unui puternic Trust media – “Jurnalul de Dâmboviţa” – alcătuit din ziar, radio, televiziune, tipografie, rețea de difuzare. În anul 1992 a devenit laureată a Ediţiei internaţionale a cunoscutului Festival la Secţiunea “Şansonetă”. Atrasă de provocările profesiei de gazetar Alina Mavrodin a lăsat o vreme pe planul doi activitatea concertistică, implicându-se alături de soțul ei, Teodor Vasiliu (devenit între timp Doctor în Istorie și cadru didactic universitar) în bătăliile politice locale ale vremii. Apoi ambițioasa profesionistă a revenit în forță în muzica ușoară cu albumul de succes “Poveşti de dragoste”, conținând șlagăre compuse de Ovidiu Komornyik şi Emanuel Gheorghe. A obținut râvnitul “Disc de Aur” şi Premiul “Albumul anului” 2006 acordat de revista “Actualitatea Muzicală” a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

În anul 2015 la ediţia 48-a a Festivalului “Crizantema de Aur” o regăsim pe Alina Mavrodin Vasiliu implicată total în Festival, de data aceasta în calitate de Director artistic. Imediat manifestarea a căpătat anvergură, prin invitarea de peste hotare a unor interpreți de canțonetă, şansonetă, fado – genuri muzicale celebre înrudite cu tradiționala romanță românească. Apoi s-au deschis larg porțile afirmării și consolidării carierei unor valoroși soliști din Republica Moldova, realizându-se un simbolic “Pod de Crizanteme”. Un fapt minunat de cultură și mândrie națională l-a reprezentat numirea ca președinte al JuriuluI a      Artistul Poporului de la Chișinău, compozitorul octogenar Eugen Doga. Care a revenit și la edițiile următoare, inclusiv anul acesta. Apoi grație efortului depus de Alina și Tedi Vasiliu a luat ființă la Târgovişte Centrul cultural pentru UNESCO “Cetatea Romanţei”. Un demers salutar ce a facilitat acordarea patronajului Festivalului ”Crizantema de Aur”  de către Comisia Naţională a României pentru UNESCO. Un vis ce păreala început foarte îndepărtat, dar care a prins acum un contur viguros.

Să mai adăugăm că ”Așchia (talentului) n-a sărit departe de trunchi”, așa încât fiul lor, Andrei Vasiliu, a devenit și el un ziarist dedicat, pășind pe urmele părintelui său. Adică a obținunt, de asemenea, titlul academic de Doctor în Istorie și activează în Învățămânil superior ca și cadru universitar. Dar continuă să fieîn același timp și un cronicar la zi al evenimentelor legate de susținerea și promovarea romanței – acest cântec duios, ce ne încântă sufletul și inima.

…Așadar, sâmbătă-seara romanța își va etala din nou frumusețea într-un cadrul elevat, pe scena Operei din Brașov. Mult succes!

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail