În condiţiile în care în anul 1999, la momentul privatizării, statul român şi SIF Moldova, care deţineau 47% din acţiunile societăţii, au adus “Textila Oltul” în pragul falimentului, cu datorii de peste 37 de miliarde lei vechi către buget, la 13 ani de la preluarea pachetului majoritar de acţiuni de către firma belgiană Drapantex, actualii proprietari au cu ce se mândri.

Aşa cum ne-a obişnuit, de câţiva ani de zile, managerul general al “Textila Oltul”, Vlastimir Isakovic, ne-a prezentat rezultatele economice obţinute  în cursul anului trecut, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri.

Vlastimir Isakovic

Directorul a menţionat că, în anul 2011, când multe firme din ţară nu au mai putut face faţă crizei, „Textila Oltul” a avut un profit de invidiat, de 4,204 milioane  lei noi, şi nici un leu datorie către bugetul statului.  Urmare a volumului semnificativ  de obligaţii bugetare declarate, dar mai ales pentru civismul fiscal manifestat în anul 2011, achitând integral şi la termen obligaţiile fiscale datorate, Textila Oltul a primit o diplomă de excelenţă din partea Ministerului Finanţelor. Vlastimir Isakovic a declarat că, în anii de după privatizare, “Textila Oltul”a plătit 92, 64 milioane lei către bugetul statului, la care se adaugă  şi datoriile preluate, în sumă de 3,7 milioane lei.

În momentul de faţă, fabrica are în jur de 420 –430 de angajaţi din Sfântu Gheorghe şi din împrejurimi. Şi pentru că, de ani de zile se confruntă cu lipsa personalului calificat, directorul fabricii covăsnene a declarat că  Textila ar fi dispusă să ajute, dacă s-ar înfiinţa clasele profesionale. „Este nevoie de clasele profesionale. De exemplu, noi lucrăm cu un strungar care are 70 de ani, pentru că nu găsim strungari. Un maistru se formează, cât de cât, în cel puţin 3 ani, la şcoală. În momentul de faţă, în Sfântu Gheorghe lipseşte forţa de muncă formată profesional,” a declarat acesta.

În ceea ce priveşte cantitatea ţesăturilor, domnul Vlastimir Isakovic ne-a spus că  anul trecut societatea a  produs 12 milioane de metri pătraţi iar anul acesta, în primele două luni, s-a mers cu 800.000- 900.000 metri pătraţi,Moldova datorită faptului că sunt mai multe cerinţe cu certificatul bio, iar timpul de producţie, în acest caz,  este mai lung. Potrivit acestuia, deşi volumul a scăzut, nu s-a înregistrat o scădere în plan financiar, cifra de afaceri pe anul acesta  ridicându-se  la 35, 2  milioane  lei.

„Dacă în anul 1999 Textila Oltul  nu se privatiza, astăzi nu mai exista (…) Datorită privatizării şi a acţionarului majoritar, Drapantex, Textila Oltula ajuns azi unde este”, a spus Vlastimir Isakovic.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail