O specie rară de broască țestoasă a fost găsită la Întorsura Buzăului. Localnicii spun că nu este singurul exemplar întâlnit în zonă.
Un tânăr a găsit, în urmă cu două săptămâni, o broască țestoasă rară în satul Sărămaș din comuna Barcani.
Am vorbit cu cineva care știe rasele. A zis că e o țestoasă europeană, că e pe cale de dispariție și ocrotită. Mi-a zis să o duc înapoi unde am găsit-o. Am dus-o și asta a fost, povestește Radu P..
Tânărul susține că a luat-o pentru că nu o găsise în apropierea apei și acest lucru este periculos pentru țestoase. Din dorința de a o salva, a luat-o acasă și a așezat-o imediat într-un lighean plin cu apă. Întrebat dacă există mai multe țestoase de acest tip în Sărămaș, Radu ne spune: Așa am auzit de la oamenii de pe acolo, din ce am întrebat și eu. Au zis că au mai auzit de țestoase și unii le-au mai văzut în pârâul de pe acolo.
Specia găsită se numește Emys orbicularis, denumită și țestoasă europeană de iaz (sau de baltă). Specia este de dimensiuni medii, dar, în funcție de zona în care crește, poate avea o lungime între 12 și 38 de cm. Carapacea are culoarea maro-închis, uneori aproape neagră, cu o ușoară tentă verzuie. Capul și membrele sunt acoperite de puncte galbene, iar burta este, de asemenea, gălbuie. Țestoasa europeană este activă doar în lunile martie-noiembrie. În restul lunilor, hibernează.
- orbicularis trăiește aproximativ 40-60 de ani deși, în cazul unor condiții de climă favorabile, poate depăși un secol. Clima este și principalul factor care pune în pericol întreaga specie. În Franța, E. orbicularis este reptilianul cu cel mai mare risc de dispariție.
Cu toate acestea, țestoasa europeană este destul de răspândită în România și ne putem aștepta să găsim oricând mai multe în zonele cu umezeală ridicată și apă dulce din țară. În ciuda faptului că este cea mai des întâlnită specie de țestoasă din România, este, în continuare, protejată prin lege și pe cale de disparție. Viața ei este în pericol din cauza desecărilor, amenajărilor care îi distrug habitatul, poluare, uciderea intenționată sau neintenționată și capturarea acesteia.
Legile sunt aspre, dar pe români pare să nu îi afecteze. Nu toți oamenii dau dovadă de o gândire matură, ca în cazul lui Radu, care a dus țestoasa înapoi imediat ce a aflat că locul ei este în sălbăticie. Astfel, numeroase persoane aleg să își facă un acvariu cu câteva țestoase pe care le țin pentru propriul lor amuzament.
Atenție!
Dacă ați găsit o țestoasă europeană de iaz și imoralitatea vă face probleme, țineți cont de următoarele aspecte:
- Odată luată în mână, țestoasa poate mușca foarte puternic, întrucât este un animal de pradă, se hrănește cu pești și alte animale acvatice.
- orbicularis este gazda vie a numeroși paraziți;
- Țestoasa nu e un animal de companie. Toate speciile native de țestoase întâlnite în România sunt strict protejate prin lege;
- În România legislaţia existentă interzice “deţinerea, transportul, comerţul sau schimburile în orice scop ale exemplarelor (de ţestoase de apă europene, n.a.) luate din natură, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic” (O.U.G. 57/2007, capitolul III, articolul 33, aliniamentul 1, punctul f.
Adelina GHERASIM