Testele pentru depistarea COVID-19 pot fi făcute, începând din această săptămână, şi în judeţul Covasna, Ministerul Sănătăţii avizând în acest scop un centru medical privat din municipiul Sfântu Gheorghe, care dispune de aparatură şi personal specializat.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă online, că începând de marţi atât Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DSP), cât şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiul Sfântu Gheorghe au posibilitatea legală de a încheia contracte de prestări servicii pentru teste COVID-19 cu Centrul Medical Pro Vitam.
Potrivit acestuia, printre avantaje se numără faptul că se vor putea face mai multe teste, iar rezultatele vor fi cunoscute într-un timp mult mai scurt, de câteva ore, faţă de o zi-două cât dura până se primea răspunsul de la centrele din ţară unde erau trimise probele din judeţ.
Preşedintele CJ a precizat că în ultimele 2 săptămâni au fost efectuate, în alte judeţe din ţară, 300 de teste pentru persoane din judeţul Covasna suspecte de infecţie cu COVID-19, iar de acum înainte se vor putea face în plan local până la 100 de teste pe zi.
Tamas Sandor a mai menţionat că bugetul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna a fost mărit începând de luni, astfel încât să poată efectua 1.000 de teste la preţul stabilit de Ministerul Sănătăţii, iar Spitalul Judeţean de Urgenţă, aflat în subordinea Consiliului Judeţean, are alocate, de asemenea, fonduri pentru 1.000 de teste, cu posibilitate de suplimentare.
Reprezentantul centrului medical, Fejér Szilárd, cercetător ştiinţific şi şeful laboratorului de analiză, a declarat că vor fi testate cu prioritate persoanele indicate de DSP şi Spitalul Judeţean, iar cetăţenii care vor să îşi facă testul pe cont propriu, în schimbul sumei de 350 de lei, vor fi acceptaţi doar dacă au motive justificate, respectiv dacă au intrat în contact cu persoane confirmate sau suspecte de COVID-19 ori au simptome îngrijorătoare.
„Noi cam de cinci săptămâni, când am văzut că pandemia va ajunge şi în România, deja am făcut demersuri să comandăm teste pentru COVID-19. Avem un aparat tip Real Time PCR pe care îl utilizam de mai mulţi ani numai pentru cercetare, avem şi personal calificat, ceea ce este foarte important. (…) De aproape două săptămâni am început testarea, dar după câteva zile am fost opriţi de DSP până se clarifică situaţia cu ministerul şi am făcut demersuri de intrare în Programul de depistare a bolilor transmisibile prioritare, pentru care ieri am obţinut aviz prin hotărâre de ministru. Putem face între 80 şi 100 de teste pe zi, dar se poate extinde, pentru că avem colege dispuse să petreacă zi şi noapte în laborator dacă va fi nevoie. Şi ştim că pandemia acum ajunge în faza de transmise comunitară aici în judeţ şi poate fi oprită doar prin autoizolare foarte strictă şi depistarea cazurilor cât mai timpurii”, a declarat Fejér Szilárd.
AGERPRES/Oana Mălina Negrea