De câțiva ani planeta noastră dă semne că a intrat într-un nou ciclu de evoluție, care, din nefericire, nu pare a fi benefic pentru ființele vii, inclusiv pentru specia umană, care va fi nevoită să se adapteze unor condiții de viață mai severe.

Conform unui proiect de raport al specialiștilor de la Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei, organism al ONU (GIEC), depășirea încălzirii  globale cu 1,5 grade Celsius va avea efecte nebănuite asupra vieții pe pământ, așa cum reiese chiar din titlul unei postări din 23.06.2021 a autorului George Traicu (sursa: descopera.ro): „Penurie de apă, exod, malnutriție, dispariția speciilor – Viața pe Terra va fi inevitabil transformată în următorii 30 de ani”. Și din schimbările climatice extreme observate și simțite și în România ultimilor ani se poate înțelege ușor acest lucru. La scară planetară, în unele regiuni, situația a devenit de-a dreptul dramatică, oamenii aflându-se la limita supraviețuirii.

 

Proiectul de Raport GIEC este menit să atragă atenția statelor lumii asupra pericolelor care ne așteaptă în viitor, dacă nu se iau măsuri în prezent pentru reducerea „efectului de seră”, căci chiar și așa lucrurile vor evolua împotriva noastră: „Oricare ar fi ritmul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, impactul devastator al încălzirii climatice asupra naturii și umanității care depinde de aceasta se va accelera, … și va deveni dureros de palpabil înainte de 2050”.

 

Cu toții ne-am dat seama că clima s-a schimbat în ultimul timp, iar „efectele sunt deja grave și vor fi din ce în ce mai violente, chiar dacă emisiile de CO2 sunt reduse”, după cum estimează experții GIEC. Multe dintre unele animale și soiuri de plante sunt amenințate cu dispariția, neavând capacitatea de a se adapta noilor condiții de viață. Vor avea de suferit unele sectoare economice vitale: agricultura, creșterea animalelor, pescuitul, acvacultura etc., ceea ce va duce la foamete și sărăcie. Penuria de apă din orașe și „valurile de căldură extreme” vor afecta sute de milioane de ființe umane. Zonele de coastă, conform experților GIEC „ar putea fi afectate de trei sau patru catastrofe meteo simultane, sau mai multe: caniculă, secetă, ciclon, incendii, inundații, boli transmise de țânțari”.

 

În raport nu sunt uitate nici „activitățile umane dăunătoare planetei: distrugerea habitatelor, supra-exploatarea resurselor, poluarea, răspândirea bolilor”.

 

Ce-i de făcut pentru evitarea sau diminuarea acestor „activități umane dăunătoare planetei”? Răspunsul îl dau tot experții GIEC: „Trebuie să ne redefinim modul de viață și consumul”, „Avem nevoie de o transformare radicală a proceselor și a comportamentelor la toate nivelurile: indivizi, comunități, companii, instituții și guvern”.

 

Evident, factorul uman a contribuit extrem de mult la toată această situație amenințătoare și,  dacă omenirea nu va ține seama de sfaturile experților amintiți, viitorul se va arăta sumbru. În goana lor după energie și îmbogățire, oamenii, pe măsură ce se înmulțeau, au produs mari distrugeri în mediul înconjurător, dereglând astfel echilibrul natural al planetei. Chiar și o singură acțiune, cum ar fi tăierea irațională a pădurilor și distrugerea ecosistemelor, are efecte neașteptat de periculoase pentru ființele vii, dar și pentru planetă, privită ca „ființă vie”. De aceea, așa cum afirmă și experții GIEC, cel mai important lucru ar fi să devenim conștienți de propriile noastre fapte și „să ne schimbăm comportamentul” în relație cu natura.

Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail