20 de elevi ai Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului participă, începând din această săptămână, la atelierul de vară „Zbor prin Autocunoaştere şi Artă” ( Z.A.A.). Z.A.A. este organizat de două cadre didactice ale Liceului Teoretic, Corina Niţu, consilier psihologic şi Laura Suciu, artist plastic. Atelierul se va desfăşura pe toată durat verii, din iunie până în august, cu câte două şedinţe pe săptămână.

Potrivit pliantului de prezentare, Z.A.A. „este un atelier de vară în care se vor folosi modalităţi de lucru artistice pentru exprimarea şi eliberarea emoţiilor, cunoaşterea de sine şi dezvoltarea comunicării. Toate acestea vor fi integrate în exerciții care îmbină perfect arta cu consilierea psihologică. Art-terapia nu trebuie confundată cu arta. În artă beneficiarul este opera de artă, în art-terapie beneficiarul este omul, arta fiind un mijloc de dezvoltare pus la dispoziția lui.”

            Scopurile atelierului sunt prezentate tot în pliantul de prezentare: conştientizarea și eliberarea emoțiilor, dezvoltarea abilităţilor de comunicare, facilitarea ( re) descoperirii calităţilor, conştientizarea valorii de sine, (re) construirea imaginii de sine, aducerea mai aproape a semnificaţiei „eu”.

            Cei 20 de elevi participanţi au fost selectaţi din clasele a V –a până la a XI –a. Corina Niţu a precizat că elevii au fost repartizaţi pe grupe de vârste. Aceasta a mai adăugat: „Vom avea întâlniri de două trei ore, iar fiecare întâlnire are o anumită tematică. La bază stau activităţile de dezvoltare a creativităţii, adică vom lucra cu plastilină, vom picta, vom desena, vom folosi lut şi altele. La toate activităţile de creativitate vom avea întotdeauna în vedere şi autocunoaşterea: identificarea emoţiilor, conştientizarea calităţilor, vom descoperi din aşa – numitele defecte nişte părţi pozitive – adică circumstanţe în care şi acele defecte ar putea fi bune.”

            Condiţiile de participare la acest atelier au fost acordul semnat al părinţilor şi o taxă de 5 lei, necesară pentru materiale. Corina Niţu a menţionat: „Taxa are oarecum şi un substrat psihologic, pentru că de multe ori, un serviciu care e gratis nu are valoare. Atunci am decis să punem acest cost simbolic.”

Iulia Drăghici – Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail