Centrul de Recuperare Medicală „Prevent” din Sfântu Gheorghe oferă, în lunile ianuarie și februarie (a.c.), ședințe gratuite de terapia „Vojta”, pentru copiii cu vârsta până la șase ani.

Centrul „Prevent” a fost deschis în municipiul reședință de județ în urmă cu apoximativ șapte ani, de către soții Tóth Anna Mária, kinetoterapeut și terapeut Yumeiho® și Tóth Zoltán, kinetoterapeut, din dorința de a fi alături de oameni și de a contribui la prevenirea anumitor boli, dar și pentru a veni în sprijinul celor cu diferite afecțiuni. Bazat pe programe de kinetoterapie, fizioterapie și masaj profilactic și de recuperare, „Prevent” are, de curând, pe lista serviciilor, terapia „Vojta”. Aceasta este bazată pe locomoția reflexă și este folosită pentru tratarea unor afecțiuni ale sistemului nervos central și ale aparatului locomotor.

„Avem o colegă care este în curs de specializare în terapia Vojta. Este o terapie relativ necunoscută. Doar cei care au avut probleme neurologice sau au copii cu anumite probleme speciale, au auzit de această terapie, care se bazează pe locomoția reflexă, deci, pe reflexe. Este adresată copiilor, dar și aduților. Noi încercăm, în prima fază, să o facem mai cunoscută în rândul copiilor. Este mai ușor să lucrăm cu ei, rezultatele fiind mult mai vizibile, decât în cazul adulților, și în termen mai scurt. Se efectuează începând de la sugari- terapia efectuată cât mai precoce aduce rezultate cât mai vizibile și pe termen mult mai scurt.” – ne-a spus, ieri, Tóth Anna- Mária.

Cum  și pentru ce se aplică terapia „Vojta”?

Numele acestei terapii vine de la numele prof. Dr. Václav Vojta, și este cunoscut în lume.

„Tehnicile de consult neurokinesiologic – reacţiile de postură şi reflexologia – ale profesorului  Vojta sunt astăzi folosite în întreaga lume pentru recunoaşterea timpurie a tulburărilor de dezvoltare motorie a sugarului şi copilului mic. Ele constituie baza pentru ca terapia să fie începută cât mai devreme posibil, chiar dacă din punct de vedere clinic, nu pot fi recunoscute încă tulburări perceptibile (…). Profesorul  Vojta a descoperit bazele locomoţiei reflexe, în încercările sale de găsi modalităţi terapeutice pentru adolescenţii cerebral paretici cu paralizii spastice. Astăzi, locomoţia reflexă este aplicată cu succes la o multitudine de afecţiuni ale sugarului, copilului, adolescentului şi adultului, ca spre exemplu la mielomeningocel, la paralizii periferice, la artrogripoza multiplex congenita, la scolioze, displazii şi luxaţii de şold, după traume ale capului şi creierului, la paraplegii şi la multe altele.” – se arată pe site-ul https://www.vojta.com/ro/principiul-vojta/profvvojta.

Întrebată cum funcționează, cum se aplică terapia „Vojta”,  reprezentanta „Prevent”, Tóth Anna- Mária ne-a spus:

„În anumite poziții – pe burtă, pe spate, culcat lateral, se stimulează anumite zone,  anumite puncte ale corpului, care determină un reflex – de târâre, de rostogolire, o anumită mișcare pe care noi dorim ca acel copil să o efectueze. În primul și în primul rând se aplică în probleme neurologice – pareze, paralizii, tulburări de coordonare, de mișcare, pareze, paralizii periferice sau centrale, dar nu numai. De exemplu, la naștere poate apărea o problemă de plex brahial – deci când  brațul copilului, în timpul nașterii, suferă și rămâne flasc, nu poate să îl miște. Se aplică și în leziuni ortopedice, probleme respiratorii, de deglutiție, de masticație –  mai ales la parezele cerebrale apar aceste probleme.”

Tóth Anna- Mária a subliniat că această terapie nu este dureroasă.

„Terapia aceasta nu este dureroasă. Este adevărat că la anumite mișcări sau simulări, copilul începe să plângă, dar în foarte multe cazuri, acest plâns chiar este dorit, este un reflex pe care îl dorim, plânsul nu este unul  de durere, ci este un reflex al tratamentului. Pe de altă parte, pe la mijlocul sau sfârșitul tratamentului, copilul obosește sau nu mai vrea,  și atunci așa se manifestă: plângând. Deci, nu este un plâns de durere, pentru că micuțul nu este forțat să facă ceva  ce el nu vrea. Pur și simplu, la presiuni mici și poziționare, el răspunde printr-o mișcare, care nu este dureroasă, de fapt.”- a explicat Tóth Anna- Mária.

Potrivit acesteia, în lunile ianuarie și februarie, copiii cu vârsta până în 6 ani au gratuitate la „Prevent”, pentru terapia „Vojta”.

„Am început promovarea acestei terapii acum, din ianuarie, gândindu-ne că nu doar în decembrie trebuie să fim atenți la ceilalți și la noi, ci și în ianuarie și în tot restul anului. În lunile ianuarie și februarie acest serviciu este gratuit pentru orice copil cu vârsta până în 5-6 ani, deocamdată”.- a spus  Tóth Anna- Mária.

Ședințele se realizează doar cu programare:

„Cei interesați trebuie să își facă programare. Programul este relativ larg, de la 8 dimineața, până la 8 seara. În funcție de posibilități, oamenii pot veni cu programare prealabilă. ”- ne-a spus reprezentanta Centrului de recuperare medicală „Prevent”.

Durata ședințelor variază de la caz la caz.

„Terapia se realizează prin ședințe a căror durată variază în funcție de afecțiune și de vârsta copilului. Poate varia de la 20 de minute, până la 40 de minute. De exemplu, sunt anumite afecțiuni pentru care ședința poate dura doar 10 minute, pentru că așa cere diagnosticul respectiv , dar, în general, părinții se pot aștepta la 30-40 de minute  de tratament. ”- ne-a spus Tóth Anna- Mária.

Părinții au un rol important în efectuarea terapiei

Potrivit acesteia, este important ca specialistul, copilul și părintele acestuia să formeze o echipă.

„Ceea ce este foarte important, din punctul nostru de vedere, dar și al recuperării copilului, este rolul părinților sau al aparținătorilor, pentru că sunt anumite mișcări, puncte, posturări, care se pot învăța de către părinte și care pot fi efectuate zilnic, acasă, cu copilul. Un copil cu nevoi speciale are nevoie de tratament pe termen lung și, atunci, ca și timp și financiar, din toate punctele de vedere, este mult mai bine pentru părinte să poată ajuta și acasă, decât să meargă zilnic la un centru de specialitate. Bineînțeles, un terapeul Vojta sau un kinetoterapeut trebuie să îl îndrume pe părinte. ”- a spus Tóth Anna- Mária.

Alte servicii pentru copii                                                                                        

Tot la „Prevent”, copiii pot fi aduși la masaj dar și la gimnastică de recuperare.

„Până în momentul de față am lucrat cu mai multe metode, în funcție de necesitatea copulului, dar terapia Vojta este una separată și nu o amestecăm cu nicio altă metodă. Se lucrează separat. În schimb, se poate opta pentru o ședință de kinetoterapie generală sau clasică și o terapie Vojta, în funcție de necesitățile pacientului.”- a spus Tóth Anna- Mária.

Masaj pentru bebeluși

Printre serviciile oferite se numără și masajul pentru bebeluși, care are numeroase beneficii pentru micuți.

„Considerăm că este foarte important masajul pentru bebeluși.  Și din punctul meu de vedere, ca mamă, este foarte important, pentru că dezvoltă o altă relație între părinți și copii. Este prima formă de comunicare: atingerea, și este una foarte, foarte importantă, fiind de liniștire, de contact… . Bebelușii fac cunoștință cu lumea prin mișcare. Primul contact cu lumea pentru ei este prin piele și mișcare. Masajul și mișcarea  ajută să învețe primele deprinderi. De obicei, când se vine la o ședință de kinetoterapie sau ședință de masaj și gimnastică pentru bebeluși, părinții sunt în sală, participă la ședință, văd ce facem și în cazul în care au întrebări, le răspundem și îi ghidăm să facă acasă acele mișcări simple de masaj și gimnastică, despre care știm sigur că nu pot face niciun rău.”-  a explicat Tóth Anna- Mária.

Noutăți…

Potrivit acesteia, gimnastica pentru copii, în grup, va fi una dintre noutățile aduse de anul 2018, la centrul de recuperare medicală menționat. Înscrieri în acest sens se pot face luna aceasta și în februarie.

„Ceea ce va fi nou va fi gimnastica pentru copii, în grup, ceea ce înseamnă că mămici cu sugari sau cu copii de aproximativ aceeași vârstă, vor veni împreună să socializeze și să facă această gimnastică împreună cu terapeutul. În lunile ianuarie și februarie se pot înscrie pentru acest grup. Va fi o zi și o oră specială pentru gimnastica pentru copii, în grup”- a spus Tóth Anna- Mária.

În ceea ce privește planurile, dorințele pentru 2018, în ceea ce privește Centrul „Prevent”, reprezentanta acestuia a spus:

„Ne dorim ca pacienții care au fost la noi să își amintească de noi cu drag, respectiv ne dorim să învățăm și să ne specializăm cât mai mult, ca să putem să îi ajutăm cât mai mult pe pacienți. (…) Echipa noastră este formată din patru persoane, dar suntem în căutare de terapeuți, de specialiști. Este loc, este nevoie. O echipă mai mare poate oferi servicii mai variate, mai specializate.” – a afirmat Tóth Anna- Mária.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail