Proiectul de rectificare bugetară asigură plata integrală a salariilor, pensiilor şi a proiectelor de investiţii şi nimeni nu trebuie să-şi facă niciun fel de griji, a declarat, luni, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

„Prima rectificare bugetară din acest an este una pozitivă. Produsul Intern Brut a depăşit, în premieră, pragul de 1.000 de miliarde de lei şi s-a majorat cu 9 miliarde de lei faţă de estimarea iniţială. Creşterea economică pe primul trimestru 2019 a fost de 5% faţă de trimestrul I din 2018. S-a văzut în mod foarte clar în datele macro că, acolo unde Guvernul a luat o serie de măsuri, cifrele arată acest lucru. Vă dau câteva exemple: construcţiile – cu o creştere de 6,6%, în servicii o creştere de 5,7%, în agricultură, de peste 3%. Deficitul bugetar în mod clar nu este în pericol, deşi am auzit unele discuţii în ultima perioadă. Proiectul de rectificare bugetară prevede respectarea ţintei asumate de 2,76% a deficitului bugetar pentru întreg anul şi s-a făcut acest lucru având în vedere şi păstrarea echilibrelor macroeconomice şi păstrarea încrederii investitorilor. Rectificarea bugetară asigură plata în întregime a salariilor, pensiilor şi, desigur, sumele pentru proiectele de investiţii aflate în derulare – sperăm noi că se vor începe până la final de an – şi care vor necesita şi plăţi aferente”, a spus Teodorovici.

Demnitarul a subliniat faptul că afirmaţiile din spaţiul public faţă de rectificarea bugetară reprezintă speculaţii „împotriva economiei româneşti şi a leului”.

„Trebuie să fie foarte clar că nimeni nu trebuie să-şi facă niciun fel de grijă, mă refer la cetăţeni, vizavi de salarii, de pensii şi nici asigurarea decontării facturilor la timp pentru acele proiecte aflate în derulare sau pentru proiecte noi. Nu este vorba de tăieri de fonduri sau de reduceri de finanţare, ci doar de a corecta anumite supradimensionări şi supra-estimări iniţiale făcute la momentul la care s-a elaborat bugetul anului 2019, plecate de la ministerele de resort (…) Investiţiile aflate în derulare vor continua fără probleme. De asemenea, la nivel local, pentru comunităţile publice locale se alocă sume importante. Suntem convinşi că aceste sume se vor regăsi în acele măsuri pentru creşterea calităţii vieţii românilor care trăiesc în comunităţile locale. Astfel, 2,9 miliarde de lei pentru această primă rectificare este o sumă destinată echilibrării bugetelor locale, sumă din care aproximativ 1,4 miliarde lei vor reprezenta un fond din care, pe baza unei machete foarte clare şi pe care textul de Ordonanţă o prevede, se vor asigura cheltuieli legate de funcţionarea comunităţilor locale, cheltuielile sociale, pentru persoanele cu dizabilităţi, însoţitori, deci toată această zonă socială, şi alte cheltuieli pe care comunităţile locale le au în derulare până la final de an”, a afirmat ministrul.

Teodorovici a anunţat, totodată, că pentru comunităţile locale există o propunere de alocare a sumei de circa 1,7 miliarde de lei prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), care poate fi utilizată atât pentru investiţii, cât şi pentru cheltuielile cu asistenţa socială.

„Un miliard de lei este propunerea Ministerului de Finanţe pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală, la care se adaugă aproximativ 700 de milioane de lei, un disponibil la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale. Practic, 1,7 miliarde de lei este suma alocată pentru tot ce înseamnă Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Avem aproximativ un miliard de euro pe care Guvernul îl propune spre utilizare comunităţilor locale, în special pentru partea de investiţii, dar şi pentru toate celelalte cheltuieli, în special cele legate de asistenţă socială şi nu numai. De asemenea, antreprenorii au la dispoziţie Programul Start-Up Nation, unde s-a făcut o propunere de alocare de aproximativ 100 de milioane de lei, credite de angajament, pentru a se putea semna contracte noi de către ministerul de resort. Important de menţionat este faptul că se finalizează acest proces de restituire a taxei auto pentru care am alocat suma rămasă de plată, şi anume 135 de milioane de lei”, susţinut Eugen Teodorovici.

Rectificarea bugetară a fost prezentată în primă lectură în şedinţa de Guvern de joi, 8 august 2019.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) propusese, săptămâna trecută, o rectificare bugetară pozitivă, care asigura respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar, cele mai mari diminuări de bugete fiind operate la Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Cercetării.

Pe subiectul rectificării propuse iniţial, reprezentanţii Consiliului Fiscal recomandau o creştere a transparenţei în procesul de comunicare a construcţiilor bugetare prin publicarea şi adoptarea ca reper a bugetului general consolidat, „nu doar a unor părţi din acesta”.

În plus, Consiliul a avertizat că ţinta de deficit bugetar asumată de România pentru finalul anului 2019 ar putea fi depăşită şi poate oscila în intervalul 3,4% – 3,7% din PIB, „dacă nu vor fi adoptate unele măsuri compensatorii suplimentare credibile”. AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail