Cred cu tărie că fiecare elev merită acces la o educație tehnică de calitate, chiar și în cele mai mici comunități.- director Georgeta Coman
Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului a făcut un pas important spre viitor, prin instalarea unui simulator VR (ce presupune realitatea virtuală) de vopsire auto – un echipament inovator care transformă orele de practică ale elevilor în experiențe interactive, sigure și memorabile.
Simulatorul este dedicat elevilor de la calificarea profesională Tinichigiu-vopsitor auto și le oferă acestora posibilitatea de a învăța tehnica vopsirii autoturismelor într-un mediu virtual.
Directoarea Liceului, prof. Georgeta Coman, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna” că simulatorul a fost montat chiar în urmă cu două zile. Prin acest echipament, elevii învață pașii corecți în procesul de vopsire a unui autoturism, deprind tehnica mișcărilor controlate și înțeleg importanța preciziei, toate acestea fără riscul de a inhala substanțe toxice sau de a consuma materiale reale. În plus, profesorul poate oferi feedback imediat, urmărind exact ceea ce face elevul în mediul virtual.
„Simulatorul VR a fost instalat ieri, 23 iulie 2025 și funcționează printr-un echipament complex format din: Căști VR (care oferă imagine 3D și sunet, permițând elevului să vadă mediul virtual de vopsire ca și cum ar fi într-un atelier real), Controller în formă de pistol de vopsit (care creează o experiență tridimensională interactivă), Computer / stație de lucru performantă (care rulează software-ul de simulare VR), Software de simulare vopsire (creează scenariile virtuale) și nu în ultimul rând un Ecran exterior pentru ca profesorul să vadă ce face elevul în VR. Acest simulator va fi utilizat de elevii din domeniul Mecanic, în special de cei de la calificarea Tinichigiu-vopsitor auto. Ei vor avea oportunitatea de a învăța tehnica vopsirii autoturismelor într-un mediu sigur și ecologic, fără riscuri fizice, cu economie de materiale și cu feedback obiectiv oferit la timp de profesorul specialist.”- a declarat, joi, 24 iulie, directoarea Georgeta Coman.
Modernizare pe mai multe planuri: de la clase digitale la ateliere inteligente. Parteneriate, colaborare, viziune
Această dotare face parte dintr-un proces mai amplu de modernizare a Liceului, derulat prin mai multe proiecte locale și europene. Potrivit directoarei unității de învățământ, În total, unitatea de învățământ a beneficiat de echipamente digitale pentru sălile de clasă și laboratoare, mobilier nou, simulatoare auto și de sudură, truse pentru laboratorul de fizică și kituri pentru laboratoarele inteligente de tip STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte și Matematică).
„Prin proiectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe”, finanțat prin PNRR, am achiziționat pe secțiuni astfel: echipamente TIC pentru sălile de clasă cum ar fi: Camere videoconferință, căști audio, scannere portabile, multifuncționale, table interactive, sisteme All-in -one; echipamente TIC pentru laboratorul de informatică: laptopuri, sisteme de sunet, camere de videoconferință, multifuncționale, router Wi Fi. Mobilier: Bănci și scaune pentru elevi, catedre și scaune pentru profesori, dulapuri de depozitare pentru fiecare elev, mobilier specific cabinetului de consiliere psihopedagogică, mobilier și echipamente specifice atelierelor auto / mecanic respectiv gastronomic, cum ar fi: simulator auto profesional, simulator sudură, tester motor și alte echipamente specifice domeniilor menționate.
Prin proiectul ROSE, finanțat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și implementat de Ministerul Educației, am achiziționat: laptopuri, table interactive, multifuncționale, mese, truse și aparate specifice laboratorului de fizică.
Prin proiectul „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”- „SMART LTNB”, finanțat prin PNRR, am achiziționat mijloace didactice moderne (kituri robotice, imprimantă 3D, camere document, echipamente multimedia) toate acestea în vederea creării unui mediu atractiv, favorabil unui proces instructiv-educativ de calitate dezvoltat în laboratoare inteligente de tip STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte și Matematică).
Modernizarea s-a realizat prin proiecte care au combinat fonduri europene nerambursabile cu contribuții din bugetul local și sprijin logistic din partea unor operatori economici parteneri. Exemple: proiectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente a Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, în valoare eligibilă de 1.089.334,68 lei, cu TVA (depus de UAT Întorsura Buzăului, în colaborare cu liceul); proiect de dotare cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior, a palatelor și a cluburilor „SMART LTNB” – valoare eligibilă 287.703,53 lei, fără TVA (depus de liceu); proiectul „Eficientizarea energetică a Liceului Tehnologic N. Bălcescu, Întorsura Buzăului” 2.742.140,81 lei fără TVA (depus de UAT Întorsura Buzăului). Durata proiectelor a fost de 12 luni.”- a declarat directoarea Georgeta Coman.
Educație modernă, aproape de casă
În prezent, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului are 344 de elevi, însă admiterea este în curs, iar pentru anul școlar 2025–2026 sunt planificate 17 clase cu un total de 394 de elevi.
„La acest moment sunt înscriși 344 elevi dar perioada de admitere în învățământul liceal și profesional încă nu s-a încheiat. În proiectul Planului de școlarizare pentru anul școlar 2025–2026 sunt prevăzute 17 clase, cuprinzând 394 de elevi.”-a declarat managerul unității de învățământ, prof. Georgeta Coman. Potrivit acesteia, oferta educațională cuprinde specializări diverse, atât la nivel liceal, cât și profesional: Tehnician mecatronist, Tehnician în agroturism, Tehnician operator tehnică de calcul, dar și calificări precum Mecanic auto, Tinichigiu-vopsitor auto, Electrician sisteme fotovoltaice, Confecționer tâmplărie, Pădurar sau Ospătar.
„Liceul nostru beneficiază de o paletă destul de variată de specializări atât pentru învățământul liceal cât și pentru cel profesional. De exemplu:
- La învățământul liceal avem specializările:
-Tehnician mecatronist, Tehnician operator tehnică de calcul, Tehnician în agroturism, Tehnician transporturi, Tehnician în industria textilă și Tehnician agromontan.
- La învățământul profesional:
- Mecanic auto, Tinichigiu vopsitor auto, Electrician sisteme fotovoltaice, Confecționer tâmplărie din aluminiu și mase plastice, Lucrător în agroturism, Pădurar, Chelner (vânzător) în unități de alimentație, Preparator produse din carne și pește. Acestea sunt doar specializările claselor existente la momentul de față, dar mai avem și alte calificări acreditate, atât la învățământul liceal, cât și la cel profesional.”- a declarat prof. Georgeta Coman.
Planuri de viitor
Pe lângă implementarea tehnologiilor moderne pentru domeniul auto, conducerea liceului dorește extinderea acestor metode și în alte specializări, în special la calificarea Electrician sisteme fotovoltaice, unde digitalizarea instruirii poate sprijini pregătirea tinerilor în domeniul energiei verzi.
„Pentru mine, educația tehnică în orașele mici înseamnă șansa pentru tineri să învețe meserii practice și să-și găsească un loc de muncă aproape de casă (…). Cred cu tărie că fiecare elev merită acces la o educație tehnică de calitate, chiar și în cele mai mici comunități. Modernizarea laboratoarelor și folosirea tehnologiilor actuale pot transforma radical felul în care tinerii învață și își aleg drumul profesional.”- a transmis directoarea Georgeta Coman.
Aceasta și-a exprimat recunoștința față de cei care au sprijinit modernizarea Liceului, pentru susținerea exprimată public față de învățământul tehnic, precum și Primăriei orașului Întorsura Buzăului, în frunte cu domnul primar, alături de toți cei implicați în acest proces.
„Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu, din Întorsura Buzăului este astăzi un exemplu de cum visurile devin realitate prin implicare, colaborare și încredere în potențialul tinerilor.
Mulțumim din suflet echipei Primăriei orașului Întorsura Buzăului, domnului primar și tuturor celor care au făcut posibilă modernizarea liceului nostru.
Suntem mândri că oferim elevilor noștri cele mai bune condiții pentru a învăța o meserie de viitor, într-un mediu modern, dotat cu tehnologie de ultimă generație – inclusiv primul simulator VR de vopsitorie dintr-o unitate de învățământ din România.”- a transmis directoarea Georgeta Coman.
Ana – Alina Ciorici – Costache
Foto:
- Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”- Întorsura Buzăului- foto de pe pagina de Facebook a instituției
- Printscreen din video postat de Victor Bălaș și distribuit pe pagina de Facebook a unității de învățământ