TEGA a anunțat că va reîncepe montarea containerelor semiîngropate în momentul în care sistemul de management integrat pentru colectarea deșeurilor va intra în funcțiune. . .

Un număr de 22 de containere semiîngropate așteaptă să fie montate în diverse zone ale orașului însă, potrivit directorului TEGA, Toth Birtan Csaba, acest lucru nu ar fi necesar decât în momentul în care sistemul de management integrat va intra în funcțiune, deoarece oamenii ar putea să le umple cu deșeuri mixte.

„Sunt achiziționate, sunt aici, așteptăm să treacă iarna, să începem montarea lor la locații. În momentul de față există 44 de astfel de containere semiîngropate, și am cumpărat încă 22. Soarta acestora este legată și de centrul de management integrat pentru colectarea deșeurilor, deoarece până când nu va intra în funcțiune, noi nu avem de ce să începem să colectăm separat fracțiunea biodegradabilă, iar aceste containere au fost cumpărate deja în pereche, unul pentru deșeuri amestecate și unul pentru biodegradabile. În primăvară vom începe să le montăm pe cele pentru deșeuri mixte, și nu are rost să le punem și pe celelalte deoarece probabil că vor fi umplute și acelea cu deșeuri mixte.” –  a explicat directorul TEGA, Toth Birtan Csaba.

Înițiat în anul 2012,  proiectul containerelor semiîngropate continuă în Sfântu Gheorghe, deși, montarea acestora nu și-a atins scopul inițial, respectiv împiedicarea accesului la resturile menajere aruncate de populație. În luna noiembrie a anului trecut, directorul TEGA explica faptul că persoanele obișnuite să caute prin gunoaie au găsit „modul de operare ”, lăsând resturi împrăștiate, în urma activității lor.

„La început au fost bune, dar până la urmă cei care cotrobăie în gunoaie au reușit să își procure un instrument cu care să poată pescui deșeurile,  așadar am cam renunțat la ele. Sunt foarte bune deoarece ocupă spațiu puțin, nu în toate locațiile încape un punct de colectare închis, iar acestea semiîngropate pot fi săpate în pământ, pe 2 metri pătrați. (…) Locatarii vor primi chei de acces și vor fi montate câte 2 containere, unul pentru deșeuri mixte și unul pentru cele biodegradabile, deoarece (…) vom trece la colectarea separată a biodegradabilelor” – explica la vremea aceea directorul TEGA.

Containerele semisubterane care le vor înlocui pe cele metalice pe roți au fost livrate în luna decembrie și vor fi montate până în luna martie a.c. Vor rămâne, în continuare, containerele destinate selectării hârtiei, plasticului și metalului, urmând ca cele semisubterane să vină în completarea acestora.

Prescontainer-ul ar putea fi testat la sfârșitul lunii…cu supraveghere video

Spre sfârșitul lunii, locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe vor putea vedea în funcțiune noua achiziție a operatorului regional de salubrizare. Primăria a finanțat anul trecut achiziționarea unui  tip nou de colector de deșeuri, sub formă de „prescontainer”, cu două compartimente (pentru deșeuri mixte și pentru biodegradabile), în valoare de aproximativ 40.000 euro. Este vorba de o presă acționată printr-un panou solar, care ar fi trebuit inițial să fie amplasată pe Aleea Muzelor – la blocul „mamut”, și pusă în funcțiune din luna ianuarie, însă conducerea TEGA a anunțat acum, că odată cu încălzirea vremii,  locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe vor putea testa noua investiție în piața centrală agroalimentară a orașului.

„Va fi vizibil, plasat în piața centrală, și va intra acolo în probe. Primăria va trebui să monteze în locația respectivă supraveghere video. În funcție de modul în care va funcționa, ne gândim să mai achiziționăm. Noi, din tarifele acestea pe care le avem, nu cred că putem să achiziționăm deoarece costurile se ridică la aproximativ 2 miliarde de lei cu TVA (n.r. lei vechi), dar Primăria va lua această decizie dacă va fi mulțumită și atunci vom dori amplasarea lor în cartierul Ciucului și lângă Liceul „Puskas Tivadar” unde sunt locații cu multe containere și nu este pretabil buticul acesta metalic pe care l-am propus pentru alte locații.” – a mai spus Toth Birtan Csaba.

Acesta a declarat că, în cazul cartierului Ciucului, dacă se va decide achiziționarea unor noi prescontainerele, probabil că acelea nu vor funcționa prin acționare fotovoltaică ci vor legate la rețeaua electrică.

***

Locuitorii din zona Gării și din Cartierul Simeria au la dispoziție, de două zile, containere speciale pentru colectarea uleiului casnic.

Directorul TEGA a anunțat că începând de luni, locuitorii din zona Gării și cei din cartierul Simeria vor putea să colecteze uleiul uzat în containere special amenajate în acest sens.

„Am pus niște recipienți pe colectare de ulei, de luni funcționează însă nu sunt bine inscripționați. Fără să știu, au fost montați  mai repede decât trebuia și au scris pe fond albastru cu roșu, și din această cauză nu sunt lizibile. Și eu a trebuit să mă uit care este recipientul respectiv, pentru că nu se vede. Sunt amplasate în piața din Simeria și în piața Gării, iar săptămâna viitoare vom pune niște abțibilduri mai vizibile pe ele, deci sunt funcționale numai că sunt „mai greu de găsit”.” – a mai explicat Toth Birtan Csaba.

În total, la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, la ora actuală există 4 astfel de containere pentru colectarea uleiului casnic, în puncte precum: piața centrală, în cele două piețe ale cartierelor Simeria și Gării și cel de la centrul de colectare a deșeurilor din strada Energiei.

 

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail