Societatea de salubrizare TEGA SA informează că odată cu venirea toamnei, s-au înregistrat din nou cantități mari de deșeuri biodegradabile/vegetale în gunoiul menajer colectat din zonele rurale.

Directorul firmei, Máthé László, atrage atenția că depozitarea resturilor vegetale/deșeurilor biodegradabile  în containerele destinate gunoilui menajer, poate duce la majoarea tarifelor.

În această perioadă, nu vorbim de cantități mici de deșeuri biodegradabile, pentru că aproximativ jumătate din gunoiul menajer colectat de un camion este de origine vegetală. Aș dori să clarific că nu este vorba de cinci coji de banane, ci de frunze, mere căzute, crengi tăiate și alte asemenea materiale: acestea nu pot fi considerate deșeuri menajere, nici din punct de vedere legal, nici logic. Locul lor nu este în pubelă, ci trebuie compostate, conform reglementărilor. TEGA plătește 361 de lei pentru fiecare metru cub de gunoi menajer – nu este gratuit nici pentru noi. Dacă situația nu se va schimba și vom continua să primim atât de multe deșeuri biodegradabile în gunoiul menajer, acest lucru va afecta și clienții, deoarece va duce inevitabil la o majorare a tarifelor, şi nu vrem să ajungem în această situație”, a subliniat Máthé László.

Potrivit acestuia, TEGA oferă o soluție și pentru cei din mediul rural care doresc să scape de acest tip de deșeuri: se poate achiziționa un sac special de la șoferii camioanelor de salubrizare pentru 10 lei. Aceasta este singura soluție pentru colectarea deșeurilor biodegradabile în zonele rurale. În următoarele săptămâni, TEGA va verifica conținutul pubelelor din localitățile rurale, iar dacă acestea conțin materiale biodegradabile de origine vegetală, locuitorii vor fi notificați că nu au colectat corect deșeurile, iar gunoiul nu va fi ridicat.

M.D.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail