În noaptea de luni spre marți, un mic camion de gunoi a fost deversat de persoane necunoscute în spatele punctului de colectare a deșeurilor de pe Aleea Tineretului din Sfântu Gheorghe.
Potrivit relatărilor oamenilor care locuiesc în zonă, seara zona era încă curată, dar dimineața o mică grămadă de gunoaie l-a întâmpinat pe măturătorul care curăță zona.
Directorul TEGA, Máthé László, a declarat că incidentul i s-a părut revoltător. „Nu este deloc corect: alți oameni plătesc un preț pentru îndepărtarea diferitelor tipuri de deșeuri, dar această persoană sau aceste persoane au aruncat cantități mari de gunoi în cel mai necivilizat mod. Oamenii din zonă plătesc pentru ridicarea gunoiului atunci când își renovează casele sau îl aduc la depozitul de deșeuri de pe strada Energiei și plătesc acolo, dar alții nu o fac. Desigur, poți să te scuzi spunând că e greşit ca TEGA să perceapă bani pentru a lua deșeurile în plus, sau să argumentezi că măcar nu le-a aruncat pe câmp, dar nu este corect”, spune Máthé László.
TEGA plătește, de asemenea, procesatorului de deșeuri de la Staţia din Leţ pentru fiecare tonă de deșeuri depozitată (adică golită în condiții de siguranță și apoi predată la gestionarea deșeurilor), ceea ce este normal, deoarece gunoiul este o povară pentru mediu: prețul rezidențial include acest cost, dacă cineva vrea să predea deșeurile la TEGA costă 155 de lei pe metru cub.
„Dacă cineva vrea să o facă mai ieftin, pentru deșeurile amestecate avem sacul de 5 lei, 120 de litri, și include transportul și taxa de depozitare. Cel care a aruncat deșeurile pe Aleea Tineretului va scăpa acum, dar România va introduce mai devreme sau mai târziu un sistem în care fiecare plătește pentru ceea ce aruncă. În acest caz, costul va trebui să fie suportat de către locuitori, deoarece deșeurile au fost aruncate la punctul lor de colectare. Trebuie să spun că mi se pare incredibil că nimeni nu a observat așa ceva, nu era un ambalaj de bomboane, ci o cantitate mare de deşeuri care nu poate fi aruncată în câteva mișcări. Am fi recunoscători dacă ne-ați putea trimite numărul de înmatriculare al mașinii într-un astfel de caz sau, mai bine zis, dacă ați putea suna la poliție. Mi-ar plăcea să cred că oamenilor le pasă de mediul înconjurător, că nu vor vedea situații similare doar dacă îi costă bani”, a mai declarat Máthé László.
Biroul de Presă al TEGA S.A.