Conducerea societăţii a precizat că prima campanie, începută în luna martie a.c, a vizat 38 de localităţi din mediul rural, iar în cadrul acesteia au fost colectate 3,6 tone de deşeuri textile, 44 de tone de deşeuri electronice şi 200 de tone de deşeuri voluminoase, respectiv mobilier, saltele, anvelope, etc.

Anul acesta au fost două noutăţi faţă de anii trecuţi. În primul rând, nu am mai oferit bere în schimbul sticlelor returnate şi nici nu am mai colectat sticle în cadrul campaniei de colectare a deşeurilor voluminoase, pentru că sistemul RetuRo a făcut acest lucru inutil. Sunt foarte puţine sticle care nu au marcajul de returnare, iar pe acestea le colectăm separat, conform programului obişnuit de colectare selectivă. A doua noutate este că am început să colectăm şi deşeuri textile. În această categorie eram foarte curioşi să vedem rezultatul, deoarece până acum nu am avut o colectare separată pentru textile şi s-au strâns 3,6 tone, în mare parte haine. Consider că această cantitate va creşte, pentru că, la nivel global, se generează anual 92 de milioane de tone de deşeuri textile, iar 85% dintre haine ajung la gunoi, o realitate de la care nici noi nu facem excepţie„, a declarat, marţi, directorul Tega, Mathe Laszlo.

Potrivit acestuia, cantitatea de deşeuri electronice a fost mai mică în acest an în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, fapt datorat, în mare parte, şi campaniilor derulate de unele magazine, care răscumpără aparatele electrocasnice vechi.

„Dacă în 2024 s-au colectat 65 de tone în perioada similară, anul acesta cantitatea a scăzut la 44 de tone. Contravaloarea deşeurilor electronice colectate este dedusă de TEGA din factura de salubrizare, iar această cantitate a însemnat o economie de aproximativ 12.000 de lei pentru 897 de clienţi (…) Şi în ceea ce priveşte deşeurile voluminoase s-a constatat o scădere, dacă în 2024 TEGA a colectat 254 de tone, în prima jumătate a anului 2025 s-au strâns 200 de tone”, a mai spus acesta.

Campania de colectare va fi reluată din 28 iulie a.c, pe traseul Bixad, Micloşoara, Malnaş, Bodoc, Calnic, Valea Crişului şi Arcuş.

Mathe Laszlo a subliniat că aceste campanii vizează doar obiectele voluminoase şi deşeurilor textile şi electronice din gospodăriile populaţiei, cum ar fi aparatele electrocasnice vechi sau stricate, mobilierul, saltelele, anvelopele uzate, nu şi deşeurile menajere sau cele reciclabile, cum sunt hârtia, metalul sau plasticul, care sunt colectate în mod curent.

 
Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail