Societatea de salubritate TEGA SA anunță că începând de luni, 18 martie a.c., va începe campania de colectare a sticlelor din mediul rural.

Directorul firmei, Máthé László, a explicat că din cauza lipsei „de claritate” privind gestionarea sticlelor care nu sunt introduse pe piață în cadrul sistemului garanție-returnare, implementat în România începând cu data de 30 noiembrie 2023, TEGA va colecta, în continuare, deșeurile de sticlă de la populație.

Și asta în condițiile în care prețul pe care societatea îl primește, de la cumpărătorul final, este foarte mic.

„A fost un început de an ciudat pentru colectarea sticlei: cumpărătorul ne-a oferit 1 leu pe tonă pentru sticla colectată de TEGA. Situația s-a schimbat de atunci, dar campania de colectare a sticlei are alte piedici în 2024”, se arată în comunicatul de presă transmis către Mesagerul de Covasna, de Biroul de presă al societății de salubrizare.

Directorul TEGA S.A., Máthé László, a menționat că dacă în cadrul campaniilor de colectare a sticlei din anii anterior se oferea o doză de bere, pentru 5 kg de sticle predate, anul acesta au fost nevoiți să dubleze cantitatea la 10 kg de sticlă, contra aceleiași doze.

Din păcate, anul acesta putem oferi o cutie de bere pentru 10 kg de sticlă. Motivul principal este de natură economică: berea costă mai mult, transportul costă mai mult și forța de muncă costă mai mult. Colectarea sticlelor nu a avut ca scop profitul, deoarece am obținut un profit foarte mic din cantitatea colectată, scopul a fost acela de a evita aruncarea sticlelor pe marginea drumului sau pe malurile apelor. Acest lucru este valabil și acum. Ceea ce complică situația este faptul că, atât în opinia industriei, cât și a producătorilor, există o lipsă de claritate în ceea ce privește ceea ce ar trebui să se întâmple cu sticlele care nu sunt introduse pe piață în cadrul sistemului garanție-returnare: vrem să evităm ca acestea să rămână o povară a locuitorilor și nu vrem să rămână nici la noi. În acest fel, de luni, 18 martie, vom începe să colectăm sticlele din mediul rural, cu modificarea că vom da o bere pentru 10 kg de sticlă în loc de 5 kg ca până acum, pentru că este importantă colectarea selectivă și nu vrem ca sticla să ajungă în deșeurile mixte și apoi la groapa de gunoi, pentru că este un material util. Știm că nu vom mai avea astfel de campanii mult timp, pentru că vom rămâne fără sticla produsă anterior, dar vom lucra la colectarea ei atât timp cât vom putea„, a explicat Máthé László.

La rândul său, directorul ADI SIMD Covasna, Ambrus József, a afirmat că la nivel național există mii de tone de sticlă care au fost produse înainte de lansarea sistemului Returo. „Nu știm ce cantitate putem avea în județul Covasna, dar știm că trebuie să facem ceva cu ea. Ne gândim aici la băuturile care care vor fi pe piață până la sfârșitul lunii iunie a acestui an. În acest moment, nu este clar din punct de vedere legal ce trebuie făcut cu aceste sticle: ceea ce este sigur este că trebuie să clarificăm situația aici, astfel încât sticlele să nu se irosească, așa că eu cred că este important ca oamenii să le predea la TEGA, de exemplu. Cred că și această situație ciudată se va clarifica în timp.

***

Sistemul de garanție-returnare (SGR) a fost implementat în România începând cu data de 30 noiembrie 2023.

Potrivit https://smartmediu.ro/, SISTEMUL SGR este aplicabil ambalajelor primare nereutilizabile ce pot fi din PET, sticla si metal, care poarta marcajul SGR.

Ambalajele primare (care vin direct in contact cu produsul) ce intra in SGR sunt din plastic, metal, sticlă si au volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.

Atunci când oamenii cumpără o băutură îmbuteliată în ambalaj ce poartă semnul SGR, plătesc o garanție de 0,50 lei pe care o vor primi înapoi,  în momentul în care îl vor duce la punctele de returnare organizate de comercianţi.

Maria Crețu-Graur
Sursa foto: TEGA SA

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail